ПО САВЕТУ ЧУВЕНОГ НАРОДНОГ ЛЕКАРА ВАСЕ ПЕЛАГИЋА: Лековита кафа од жира - Изненадићете се која су њена дејства
- ДОЂИ данас у пет код нас кући на кафу од жира.

Фото Shutterstock
Када би вам неко упутио овакав позив верујемо да бисте се зачудили, а ништа мање вас не би изненадио ни укус поменутог напитка. Међутим, ова кафа све је популарнија широм света, јер се једноставно припрема а има многобројна лековита својства.
Ни укус јој није рђав, бар тако кажу они који су је пробали. Није налик нашој домаћој кафи, нешто је горчији и сличнији ароми кестена, али је боја напитка готово идентична. Можете је засладити медом, додати јој млеко или чоколаду и на тај начин јој обогатити укус и приближити је и најмлађима.
Одвајкада се жир користи у исхрани и лечењу људи, јер је богат угљеним хидратима, протеинима, амино киселинама, липидима. Уз то, од минерала садржи велике количине калијума, калцијума, магнезијума, мангана, цинка, бакра, хлора, гвожђа, фосфора, сумпора, никла, хрома… Богат је и витаминима Б6, Б12, фолатом, ниацином и рибофлавином.
Овај малени плод храста садржи и различите биолошки активне компоненте као што су танини, гална и елагична киселина, који поседују антиоксидативну активност, због чега успорава старење и помаже при лечењу. Користан је и код рахитиса и анемије, јача срце и регулише крвни притисак, подиже ниво енергије, побољшава варење и метаболизам.

Фото: Free Images Pixabay
Садржи и танине, сложена једињења оштре ароме која биљкама помажу у одбрани од паразита. Када се користе у медицини, танини имају изражено антибактеријско и антифунгицидно дејство. Ништа мање није важно то што помаже у регулисању рада штитне жлезде, умањује болове у костима и зглобовима, ублажава менструалне потешкоће, олакшава период трудноће и дојења...
Дакле, слободно можемо рећи да је право мало чудо.

Фото: Free Images Pixabay
Још је наш чувени народни лекар Васа Пелагић у другој половини 19. века препоручивао кафу од жира приликом лечења многих болести, важно је само било да се пије дуже времена у већим количинама. Исто „важи“ и данас.
А како да је припремите? Скоро па исто као и домаћу кафу. Ставите да проври 100 мл воде и, кад прокључа, додајте кашичицу кафе од жира, промешајте и преспите у шољу. Приликом испијања неколико пута промешајте напитак и попијте одмах све, док је свеже припремљен. Кафу од жира можете користити и у припреми намаза, тако што ћете помешати подједнаке количине меда и кафе, добро их сјединити и потом нанети на хлеб или кекс.
Препоручујемо

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

"ПРЕНЕО САМ НА ЊУ ПОГУБАН ВИРУС, УЧИНИО ЈЕ НЕСРЕЋНОМ: Захар о разводу и данашњим односима са Гоцом: "Калаштуре ми чувале децу"
КОМПОЗИТОР Милутин Поповић Захар иза себе има бројне хитове, али и приче које је сада решио да исприча јавно. Захар је одувек тежио и сањао да постане нешто што његови родитељи као просветни радници нису били. Доживео је велику славу, а у искреној исповести испричао је кроз шта је све пролазио, али и са каквим се људима сусретао кроз посао који му је много и донео и однео.
01. 06. 2025. у 17:39
Коментари (0)