ТРИ АДУТА У ИСХРАНИ ТИНЕЈЏЕРА: Упозорење стручњака - Протеини, калцијум и гвожђе су неопходни (ЈЕЛОВНИК)
ИСХРАНА тинејџера за многе родитеље представља велико оптерећење, јер њихово дете не воли класична и здрава јела, већ радије бира брзу, нездраву, масну, слану и индустријски прерађену храну.

Фото Shutterstock
Овакав став детета требало би мењати, јер навике које усвоји у тинејџерском добу могу да одреде његово здравље за цео живот.
Нутриционисти истичу да је веома важно да се у овој животној фази тинејџери здраво хране, јер се тада највише физички развијају, а истовремено расте и њихов емоционални и интелектуални потенцијал. Трпеза за тинејџере, угрубо говорећи, требало би да је богата целовитим житарицама, воћем, поврћем, млечним производима, пасуљем, јајима, рибом, орасима и месом.
Лекари истичу да су за период када се дечаци и девојчице трансформишу у младиће и девојке посебно важан унос протеина, а од минерала гвожђа и калцијума. Протеини су битни за изградњу мишића и органа. Сваки тинејџер дневно би требало да једе око 150 г хране богате протеинима - месо, рибу и јаја.

Фото Shutterstock
Калцијум је битан због интензивног раста и развоја у тинејџерском добу, а најбоље је да га уноси кроз јогурт, млеко, кефир, разне младе сиреве, по могућности оне који нису претерано масни.
С обзиром на то да дечаци удвостручују мишићну масу у периоду између 10. и 17. године, неопходно је да уносе довољно гвожђа који би подржао њихов раст. Девојкама је гвожђе потребно и за раст и да надокнади крв коју изгубе током менструације. Добри извори гвожђа укључују немасну јунетину/говедину, житарице и интегрални хлеб, пасуљ, грашак и наравно - спанаћ.
Ево како би могао да изгледа јеловник тинејџера током школске недеље:

Илустрација / Фото Shutterstock
Понедељак
Доручак: два барена јаја, две кришке интегралног хлеба и салата од свеже рендане или конзервиране цвекле
Ужина: јабука или банана
Ручак: пуњене паприке, салата од свежег купуса
Вечера: пита са сиром

Фото: Shutterstock
Уторак
Доручак: палента са младим сиром
Ужина: две мандарине
Ручак: риба са бареним кромпиром
Вечера: барени кукуруз шећерац са мало павлаке и печенице

Foto: Jutjub/Printskrin
Среда
Доручак: кајгана до два јаја, свежа црвена паприка, две кришке интегралног хлеба
Ужина: поморанџа
Ручак: јунећи гулаш, пире кромпир, салата од свежег купуса
Вечера: мусли са јогуртом

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Четвртак
Доручак: овсена каша са јогуртом, бананом и бадемима
Ужина: домаћи воћни јогурт са смрзнутим малинама
Ручак: тиквице пуњене јунећим месом, салата од киселог купуса
Вечера: пилећа крилца на жару са мешаном салатаом о купуса шаргарепе и цвекле

Фото: Shutterstock
Петак
Доручак: корнфлекс са јогуртом
Ужина: компот од сувих шљива и јабука
Ручак: интегрална тестенина са млевеним месом
Вечера: пита са сиром и спанаћем

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".
02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"
ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.
02. 10. 2025. у 07:20
Коментари (0)