ГОРКЕ БИЉКЕ - ПРИРОДНА ЗАМЕНА ЗА ЛЕК: Ево за које проблеме се највише користе
Gorke biljke od davnina se koriste u narodnoj medicini kao lek koji može da pomogne u stimulaciji probavnih sokova i spreče nakupljanje želudačne kiseline.
Коктели од горких биљака, данас познати као „битер“ – били су нашироко коришћени још у 17 веку. Тако је, на пример, Шкотланђанин др George Cheyne лечио гихт лаганом исхраном, уз доста течности и својим чувеним „горким леком“ за лошу пробаву. Тај његов лек правио се од 5 састојака – алкохола, пелина, рена, поточарке и корена анђелике.
Како делује коктел од горке биљке
Горке биљке користе се за побољшање пробаве. Познато је да се проблеми са варењем могу регулисати горким биљем попут менте и ђумбира, који ублажавају гасове, грчеве у стомаку и мучнину. Такође се користе и за ублажавање синдрома иритабилног црева.
За горке биљке, које се зову и „дигестивне горчице“ каже се да помажу варењу због горког укуса који стимулише такозване „окусне пупуљке“ који су део чула укуса и сигнализирају да започну различите активности у нашем дигестивном систему, попут стварања више пљувачке. Окусни пупољци су ц́елије на језику које нам омогућавају да осетимо укусе – слатко, слано, кисело, горко… Ове ћелије регенеришу се отприлике сваких 10 дана, што значи да се оштећени окусни пупољци обично регенеришу сами.
Које су здравствене користи од горких биљака?
Иако научници кажу да је потребно још више истражити ову тему, ипак се показало да горке биљке имају здравствене предности за дигестивни тракт:
Регулишу дигестивни тракт. Студија је показала да људи који су узимали горке биљке мање једу па самим тим уносе и мање калорија. Битер коктели могу да делују на рецепторе горчине у деловима дигестивног система који терају наше тело да ослобађа цревне хормоне због којих се осец́амо сити.
Помажу да се производи више пљувачке. Пљувачка има ензиме који нам помажу да се започне разградња хране. Битер коктел може да помогне да се произведе више пљувачке, што може да олакша процес варења.
Отпуштају желудачни сок. Желудац садржи различите хемикалије попут пепсина и желудачне киселине које нам помажу да разградимо храну. Горки производи могу да учине да желудац ослободи више желудачног сока што помаже код жгаравице, грчева и пробавних сметњи.
Горке биљке треба пажљиво бирати
Стручњаци упозоравају да отровне биљке могу да буду веома горког укуса тако да треба бити посебно обазрив. Али, нису све горке биљке небезбедне за јело, а за битер коктеле најчешће се користе:
Маслачак
Пелин
Горка диња
Корен чичка.
Биљке могу да утичу на неке лекове и спрече их да делују како је предвиђено што даље може да изазове здравствене проблеме. Неке биљке могу да буду небезбедне за здравствена стања као што су епилепсија, болест бубрега, болест јетре, низак крвни притисак и поремец́аји крварења. Битери од горких биљака се не препоручују ни трудницама и дојиљама, нити их треба давати деци. Особе са гастроинтестиналним болестима не би требало да узимају битере јер могу да иритирају пробавни систем, посебно код људи који имају чиреве и инфламаторне болести црева.
(еКлиника)
Препоручујемо
ЗАХАРОВА БРУТАЛНО ОДГОВОРИЛА АНАЛЕНИ БЕРБОК: Шта је са америчким војним базама у Немачкој?
ЗВАНИЧНА представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одговорила је на изјаву немачке шефице дипломатије Аналене Бербок о руским базама у Сирији, подсетивши је на америчке војне базе у Немачкој.
03. 01. 2025. у 19:49
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА ТИТОВ СИН: У пензију отишао као хрватски дипломата, живи ван очију јавности, а ћерка је његово највеће богатство (ФОТО)
АЛЕКСАНДАР Мишо Броз, син Јосипа Броза Тита, након завршетка своје успешне дипломатске каријере провео је последњих десет година углавном далеко од очију јавности.
02. 01. 2025. у 17:07
Коментари (0)