ОПСТАЈУ ДОМАЋЕ СОРТЕ КОЈЕ СУ НА СТРЕС НАВИКЛЕ: Аутохтоне врсте прошле дуг процес природне селекције у различитим временским условима
НАГЛЕ климатске промене, које су присутне последњих десетак година, виноградарство су учиниле посебно осетљивом граном аграра, јер благе зиме, априлски мразеви, олује праћене градом и суша остављају озбиљне последице на принос и квалитет грожђа, а самим тим и на вина. Решавање тог глобалног проблема представља дугорочан изазов и треба му приступити веома озбиљно, како бисмо унапредили и винарство и виноградарство у нашој земљи.

Фото: Ј.Ј.Баљак
Др Славица Тодић, редовни професор на катедри за виноградарство Пољопривредног факултета у Београду, указује да се Србија загрева више од глобалног просека. Процењује се да је пораст глобалне средње температуре 1,1 степен Целзијуса, а да је код нас он већ на 1,8, односно 2,6 степени Целзијуса у току лета, што утиче на повећање учесталих екстремних суша, поплава, града и мраза. То је виноградарску производњу учинило додатно ризичном и рањивом.
- Дуги сушни периоди, удружени са високим температурама, доводе до промена водног режима у виноградима и често јаког водног дефицита, који утиче на динамику физиолошких и биохемијских процеса у биљци, смањење приноса и промене у квалитету грожђа - објашњава др Тодић. - У већини винских регија, пораст температуре је померио време сазревања појединих сорти у најтоплији период године, што је изазвало промене у хемијском саставу грожђа и, на крају, измењен је сензорни профил и стил вина, на који су потрошачи деценијама навикнути. Вина су са све вишим садржајем алкохола, присутни су проблеми у ферментацији, киселине је све теже очувати, а све већи је и несклад између технолошке, ароматске и фенолне зрелости.
Винова лоза је, иначе, медитеранска биљка, еволуционо адаптирана на топле и сушне услове, али измењени режим падавина, као и све чешћи и дужи сушни периоди са екстремно високим температурама, уводе биљку у стање физиолошког стреса. Те последице су присутне код свих сорти.
- Због скраћеног времена сазревања грожђа и све ранијих берби, у предности су сорте позних епоха сазревања, као што су прокупац и каберне совињон. Када је у питању заштита од позних пролећних мразева, сорте које касније отпочињу вегетацију у пролеће су у предности у односу на оне које раније развијају ластаре, попут шардонеа и мерлоа - каже саговорница "Новости".

Фото: Ј.Ј.Баљак
Додаје и да све винске земље раде на развијању стратегија, које подразумевају сет мера за ублажавање последица и прилагођавање климатским променама. Ту спадају мере које се односе на одржавање шпалира и земљишта, примену касне резидбе, употребу мрежа за заштиту од УВ зрачења, увођење система за наводњавање, повећање висине стабла како би се умањила опасност од позних пролећних мразева, као и подизање винограда на већим надморским висинама, где за то постоје услови.
- Други сет мера се односи на модификацију биљног материјала и представља основу дугорочне стратегије прилагођавања климатским променама, јер је еколошки прихватљив и не повећава цену производње. У том смислу, приоритет је на клоновима и сортама позног сазревања и лозним подлогама отпорним на сушу - образлаже професорка Пољопривредног факултета.

Фото: Ј.Ј.Баљак
Климатске промене ће, очигледно, утицати и на промене сортимента у апелацијама, где се традиционално, вековима гаје поједине сорте. Већ данас, након десетогодишњих испитивања, у Бордоу су уведене четири црне аутохтоне француске и локалне сорте, које су се добро показале у условима суше и повишених температура. У перспективи, оне би могле да замене део данашњег сортимента.
Невидљиви на винској мапи света
СРБИЈА има мало винограда. Реалне површине које се обрађују и доносе род се крећу између 8.000 и 10.000 хектара. С друге стране, годишње се подигне тек око 500 хектара нових засада, што је испод планиране динамике, предвиђене Стратегијом развоја виноградарства у Србији из 2022.
- Ми смо мала винска земља, по виноградарским површинама невидљива на светској винској мапи. Једини начин да скренемо пажњу на себе јесте да производимо аутентична вина, од аутохтоних српских сорти и локалних сорти карактеристичних за ово поднебље. Тиме се треба водити и када је подизање нових винограда у питању - каже др Славица Тодић.
- Све виноградарске европске земље траже решење у аутохтоним и старим локалним сортама, које су прошле дуг процес природне селекције у различитим климатским условима, прилагођавале се и као такве опстале до данас. Тако наш прокупац, који сазрева половином октобра, представља сорту избора за винограде који се подижу - наводи др Славица Тодић, уз констатацију да би виноградари требало озбиљно да приступе доношењу одлука које претходе подизању нових винограда, имајући у виду да исти ти виногради треба да издрже све изазове у наредних 40 година.
Изгубила се аутентичност региона
У СРБИЈИ, као и у већини других земаља, у сортименту доминирају интернационалне сорте, као што су мерло, каберне совињон, шардоне... У последње време код нас константно расте интересовање за винима од тамјанике, тако да се та сорта проширила и на регије где досад није традиционално гајена. Занимљиво је међутим, да целим светом доминира само 16 винских сорти грожђа, које заузимају више од 50 одсто укупне површине под виновом лозом. Др Тодић сматра да је таква ситуација утицала на губитак аутентичности великог броја винских региона.
А да би се нека адаптивна мера или решење везано за прилагођавање климатским променама понудило и препоручило пракси, оно мора бити резултат истраживања, са научно потврђеним ефектима њене примене у одређеним еколошким и производним условима. Та истраживања се, каже наша саговорница, спроводе кроз истраживачке пројекте. Имају мултидисциплинарни приступ и обављају их стручни људи из одговарајућих научних установа. Држава треба да препозна значај и да улаже у таква истраживања. Само такав озбиљан приступ може да да дугорочне резултате. Следећи корак је да се те мере и препоруке учине доступним произвођачима.

РУСКИ АВИОНИ УШЛИ У ДРЖАВУ НАТО, ЗАДРЖАЛИ СЕ 12 МИНУТА: "Ово је неприхватиљво и невиђено брутално"
ТРИ руска борбена авиона МИГ-31 ушла су данас у естонски ваздушни простор у области острва Вајндло без дозволе и остала у естонском ваздушном простору скоро 12 минута, пренео је естонски портал "Ерр.ее".
19. 09. 2025. у 17:00

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ПРЕМИНУЛА БАКА ЦАНА: У њеној кући снимана је чувена серија "Село гори, а баба се чешља"
Серија "Село гори, а баба се чешља" редитеља Радоша Бајића освојила је срца читаве Србије, и уз њу су одрасле многе генерације.
23. 09. 2025. у 08:36
Коментари (0)