ДАН СВЕСТИ О ГУБИТКУ И РАСИПАЊУ ХРАНЕ: Иако један део становника планете гладује, скоро трећина прехрамбених производа заврши на депонијама
МЕЂУНАРОДНИ дан свести о губитку и расипању хране је глобална иницијатива чији је циљ да подигне свест о проблему који утиче на милионе људи, животну средину и економију. Овај дан се обележава 29. септембра сваке године, почевши од 2020. године, када га је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација.

Foto: Profimedia
Губитак хране се односи на количину хране која се произведе, али не стигне до потрошача, због различитих разлога као што су: лоше складиштење, транспорт, дистрибуција или маркетинг.
Према подацима Организације за храну и пољопривреду (ФАО), око 13% произведене хране на свету пропадне у ланцу снабдевања храном, а додатних 17% се баци или пропусти на нивоу потрошача. То значи да се скоро трећина произведене хране не искористи за исхрану људи, већ заврши на депонијама, где доприноси емисији гасова стаклене баште и загађењу животне средине.
Овогодишња тема Међународног дана свести о губитку и расипању хране: „Смањење губитка и расипања хране: предузимање акција за трансформацију система хране“ има за циљ да подстакне акције на свим нивоима - од произвођача, преко трговаца, до потрошача - како би се спречило и смањило расипање драгоцене хране.
Према најновијем извештају о сигурности и квалитету исхране у свету, око 690 милиона људи је гладно, а више од 3 милијарде људи нема приступ здравој и приступачној храни. Смањење губитка хране би могло да повећа доступност и приступачност хране за милионе људи.
Овај дан је такође прилика да се промовишу добре праксе и иновативна решења, која могу да допринесу ефикаснијем и одрживијем управљању храном. Неки од примера су: побољшање инфраструктуре и технологије за складиштење и транспорт хране; примена стандарда и ознака за квалитет и рок трајања хране; подстицање донирања вишка хране хуманитарним организацијама; едукација потрошача о планирању куповине, чувању и припреми хране; компостирање органског отпада.

Зашто је важно смањити губитак и расипање хране?
Смањење губитка и отпада хране је не само морална и хуманитарна дужност, већ и економска и еколошка потреба. Свако од нас може да допринесе решавању овог проблема, тако што ће бити одговоран и рационалан у производњи, куповини и конзумирању хране. Поред тога што ћемо уштедети новац и ресурсе, тиме ћемо побољшати наше здравље и квалитет живота.
Губитак хране и отпад подривају одрживост наших прехрамбених система. Када се храна изгуби или расипа, сви ресурси који су коришћени за производњу ове хране - укључујући воду, земљу, енергију, рад и капитал - одлазе у отпад. Поред тога, одлагање хране и отпада на депонијама, доводи до емисије гасова стаклене баште, чиме се утиче на климатске промене. Губитак и расипање хране такође могу негативно утицати на сигурност, доступност хране и допринети повећању цена.
Да ли сте знали?
* Глобално, око 13% произведене хране губи се између жетве и малопродаје. Значајне количине се такође расипају у малопродаји и на нивоу потрошње.
*Процењује се да се 17% укупне глобалне производње хране баца у домаћинствима, у прехрамбеним услугама и у малопродаји заједно.
*Између 691 и 783 милиона људи суочило се са глађу 2022.године.
*Храна која је изгубљена и бачена чини 38% укупне потрошње енергије у глобалном систему исхране.

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

"БРАТЕ, МОРАМ!" Шта је Бора пред смрт урадио за Жељка
ПОСЛЕ вести о смрти фронтмена групе "Рибља Чорба", која је потресла регион у септембру прошле године, многе славне личности огласиле су се како би поделиле своје успомене на Бору Ђорђевића.
25. 06. 2025. у 08:29
Коментари (0)