УВЕК СПРЕМИТЕ ПРЕВИШЕ ХРАНЕ, ПА НЕ ЗНАТЕ ШТА СА ЊОМ: Прочитајте неколико корисних савета како да чувате намирнице са празничне трпезе
ХРАНА је за многе један од најлепших делова празничних славља, али у исто време представља велику обавезу. Поред организовања заједничких вечера, куповине намирница и припреме, чување остатака хране постаје још један изазов, посебно ако их има у већој количини. Како да исправно пакујемо, чувамо и конзумирамо вишак хране након велике празничне гозбе.
Многи праве грешке када је у питању паковање и складиштење остатака празничних оброка, што може да буде веома опасно. Постоји неколико основних правила која ће нас заштитити од потенцијалног тровања храном и која ће нам омогућити да наши остаци остану свежи и укусни.
Паковање
Важно је да обратимо пажњу на остатке одмах након што завршимо са оброком. Храна би требало да буде ван фрижидера највише два сата након конзумирања, а потом је важно да се одмах спакује у фрижидер или замрзне, да би се спречило ширење бактерија. Такође, пре складиштења у фрижидер, увек морамо да сачекамо да се топла храна охлади.
Боље је да избегавамо паковање великих комада хране, већ да их у посудама распоредимо у мање порције - на овај начин ће брже да се замрзну, биће нам лакше да их касније одмрзнемо и потом конзумирамо. Што се тиче врсте посуда у којима чувамо храну, то може да зависи и од намирнице које пакујемо. На пример, стаклене посуде су херметички непропусније од пластичних, тако да су добре за месо, млечне производе, супе, а вакуум кесе могу бити веома практичан и безбедан начин да спречимо да ваздух и вода дођу у контакт са храном.
Подгревање
Ако смо замрзнули храну у стакленим посудама, препоручљиво је да је прво одмрзнемо у фрижидеру пре него што је ставимо у рерну или микроталасну. Ако стаклену посуду преместимо директно са хладног на топло, стакло може да пукне. Затим, ако смо храну ставили у пластичне кесе, боље је да се постепено одмрзне у фрижидеру или да је загрејемо под текућом водом пре убацивања у рерну/микроталасну.
Остатке треба да подгрејемо на температури од минимум 100 степени, да би се убиле бактерије и да би се храна правилно и равномерно загрејала. Такође, препоручљиво је да их не конзумирамо дуже од три до четири дана након складиштења, чак иако на први поглед не изгледају покварено и немају необичан мирис - није вредно ризика.
Колико дуго остаци могу да трају
Као и све остало, остаци имају свој рок трајања. Да бисмо били сигурни да нам не стоје у фрижидеру исувише дуго, добро је да на посуди или врећици забележимо датум од када их чувамо. У већини случајева и у зависности од начина припреме, одређене групе намирница имају препоручено време колико дуго би требало да стоје у фрижидеру:
- Прасетина, јагњетина, јунетина може да стоји у фрижидеру три до четири дана, а у замрзивачу око два до три месеца.
- Сосеви могу да издрже и до 10 дана у фрижидеру и један до два месеца у замрзивачу.
- Кувани надеви и пире кромпир могу да издрже око пет дана у фрижидеру и чак 10 месеци у замрзивачу.
- Супа може да остане два до три дана у фрижидеру, а ако је залађена, може да потраје до шест месеци.
- Кувано или печено поврће оставите у фрижидеру три до четири дана или два до три месеца у замрзивачу.
- Дезерти, то јест пите и колачи могу да сечувају до 4 четири дана у фрижидеру и да буду залеђени до два месеца.
(РТ Балкан)
БОНУС ВИДЕО: РОЊЕЊЕ СА СВЕТИМ НИКОЛОМ: Необична божићна егзибиција у минхенском акваријуму
Препоручујемо
КАКО СТЕЖЕТЕ ПЕСНИЦУ? Одговор открива скривене детаље о вашој личности
29. 12. 2023. у 19:44
"ВОЗАЧ ИЗ ПАКЛА" Видите шта је све натоварио на камион и како вози (ВИДЕО)
26. 12. 2023. у 09:17
(МАПА) ОВОГ ДАТУМА СТИЖЕ ПРАВА ЗИМА И НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД! Иван Ристић за "Новости" открива: Биће још снега, долази хладан арктички ваздух
ЦЕЛА Србија окована је снегом, а метеоролог Иван Ристић за "Новости" каже да нас тек очекује права зима.
24. 12. 2024. у 14:46
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
СТИЖЕ ПОЛИТИЧКИ ПОТРЕС? Ево ко води у анкетама за новог немачког канцелара
АЛИС Вајдел, лидерка десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), према последњим анкетама, преузела је вођство испред Фридриха Мерца, лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
24. 12. 2024. у 12:17
Коментари (0)