КОЛИКО ДУГО ТРЕБА КУВАТИ ЈАЈА? Рецепт је много једноставнији него што мислите
ЈЕДЕ вам се ровито јаје, а када га скувате схватите да је жуманце трвдо. А када су вам потребна тврдо кувана јаја за салату, она не испадну баш онаква каква сте желели. Питате се у чему је штос.
Фото Shutterstock
Тајна је у дужини кувања. За почетак, да вам не би попуцала, у воду додајте мало соли и две-три капљице сирћета. Ако желите да меко кувано, односно ровито јаје, са готово течним жуманцетом, чим вода проври посуду склоните са рингле и оставите је поклопљеном три до пет минута, у зависности од тога колико течно желите да буде жуманце.
Потом једите јаја кашичицом, без претходног љуштења, јер ће и беланце бити мекано. Да бисте добили средње кувано јаје, оно чије је жуманце благо течно, а беланце чврсто, када вода прокључа склоните шерпу са рингле и тек након шест минута извадите јаја.
Тврдо кувана јаја направићете ако посуду оставите на рингли пет минута након што вода прокључа, али искључите шпорет. Уколико желите баш чврсто и суво жуманце, оставите јаје у посуди 10 уместо пет минута.
ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ: Повлачи амбасадоре и дипломате из окружења Србије
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Доналда Трампа повлачи скоро 30 каријерних дипломата са амбасадорских и других високих позиција у дипломатским представништвима САД у свету.
22. 12. 2025. у 10:32
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
"САД ЈЕ ТИТО ОДЈЕДНОМ ПОБИО ЈАДНЕ ХРВАТЕ..." Ведрана о бившој држави: "Све сам више Југословенка како време одмиче!"
ВЕДРАНА не бира речи када говори о времену Југославије...
24. 12. 2025. у 09:52
Коментари (0)