ЈЕДЕТЕ ИХ ЦЕО ЖИВОТ, АЛИ НИСТЕ ЗНАЛИ ОВО: Беле тачкице на јагодама нису семе
ЈАГОДЕ су једно од најомиљенијих воћа током лета, честа су посластица на трпези, било да их једемо свеже, као део колача или чак припремамо џем.

Foto: Shutterstock
Јагода је зељаста биљка која прирпада породици ружа. Технички гледано, плод јагода је такозвана збирна орашица. То значи да се меснати, јестиви део плода не развија из плодника биљке, већ из орашица које појединачно садрже низ плодника. Такозване "семенке" (ахеније) које су видљиве на покожици јагоде су у ствари плодници цвета са семеном унутра. Ахеније, које се налазе на површини јагоде, садрже семе, али није баш тако једноставно као што изгледа.
Јагоде се лако размножавају јер не зависе искључиво од својих семена за раст. Ако нису у могућности да прошире своја семена, јагоде могу да се шире хоризонталним стабљикама, односно столонима које се укорене да би створиле нове биљке. Овај начин размножавања омогућава им да брзо расту и формирају нове плодове.
Овај плод је прави симбол пролећа и лета, а доказ за то је и чињеница да се током Вимблдона сваке године поједе више од два милиона јагода! Сви смо уживали у њиховом слатком, сочном укусу, али да ли сте се икада запитали шта су заправо оне мале беле тачкице које се налазе на њиховој површини? Многи људи их погрешно сматрају семенкама, али заправо су то потпуно другачији делови плода.
Иако се на први поглед чини да су јагоде бобице, то није тачно. Назив за јагоду на енглеском је “strawberry”, а "berry" значи бобица, али биолошки, јагода заправо није права бобица.
У ботаници, бобица је плод који настаје из једног јајовода и садржи једно јајешце, док јагода заправо садржи многе мале плодове, односно ахенија, који су груписани на спољњој површини меснатог дела плода.
Јагоде нису само укусне, већ и изузетно хранљиве.
Јагоде су један од најбољих извора витамина Ц, који је познат по својој улози у јачању имунолошког система и побољшању здравља коже.
Оне су добар извор дијеталних влакана, што доприноси здрављу пробавног система и регулише ниво шећера у крви, а због свог ниског гликемијског индекса су одличан избор за особе које пазе на ниво шећера у крви.
Такође садрже антиоксидансе, као што су флавоноиди и полифеноли, који помажу у борби против слободних радикала у телу, смањујући ризик од хроничних болести.
Препоручујемо

ЗРНА СОЈЕ ВАН ЗЕМЉЕ: Шта је у ствари показала ферментација у свемиру
08. 04. 2025. у 00:00

ЈОШ НАМИРНИЦА СЕ ПОВЛАЧИ СА ТРЖИШТА ЗБОГ ПРИСУСТВА МЕТАЛА: Међу њима и ћевапи
03. 04. 2025. у 19:50

ДИЈЕТАЛНА ХРАНА И ОНА БЕЗ ШЕЋЕРА: Шта нас чини гладнијима, открива студија
29. 03. 2025. у 00:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)