МЕСО ПРАВИ 3Д ШТАМПАЧ: Вештачко месо ће бити са мањем садржајем масти, закључили руски научници

Бранка Борисављевић

12. 05. 2025. у 15:15

ПРАВЉЕЊЕ меса помоћу 3Д штампача, омогућиће синтезу вештачког меса без клања животиња, као и "програмирање" његовог састава да би се добио производ са смањеним садржајем масти, резултати истраживања руских научника објављени су у међународном часопису "Frontiers in Bioscience - Landmark".

МЕСО ПРАВИ 3Д ШТАМПАЧ: Вештачко месо ће бити са мањем садржајем масти, закључили руски научници

У месарама свињетина од осам и десет КМ, Фото А. Станковић

Експерти са Донског државног техничког универзитета (ДСТУ), истичу да ће то захтевати додатна научна истраживања у области производног инжењерства, пренеле су РИА Новости.

- Да би се одштампало вештачко месо, ћелије се узимају од животиње донора помоћу биопсије које се затим умножавају у повољним условима, односно ствара се ћелијска култура - саопштио је Универзитет. -Из овог материјала могуће је одштампати тродимензионални производ који ће имати укус веома сличан месу.Технологија је примењива на ћелије било које домаће животиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

(не)COOLTURNI ОСВОЈИЛИ КУЛТУРОМ: Овације за Бојана Маровића и Банета Томашевића на Дорћолу