ПРАВА ВОЋКА ЗА ЗДРАВЉЕ: Једите шљиве да регулишете притисак
СЕЗОНА шљива већ увелико траје тако да је вредно да се подсетимо њене добробити по здравље. Шљиве имају моћ да јачају кости, смањују ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.

Фото: Depositphotos
Антиоксиданси којима обилују шљиве уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.
Свежа шљива садржи и значајне количине витамина Ц, витамин Б6, бакар, витамине Б2, Б3, К, као и магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је "заслужна" за атеросклерозу и друге болести срца.
Шљива обилује и влакнима, а уз све то је нискокалорична. Зато су шљиве добар избор у случају отежаног пражњења. Дихидроксифенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Добре су и сушене. Једно истраживање је показало и да ће се конзумацијом око 100 грама сувих шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију.
Препоручујемо

ДАЊУ САМ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА, НОЋУ СТРИПТИЗЕТА: "Мушкарци ме се превише плаше, сама сам последњих седам година" (ФОТО)
ЖЕНА по имену Хејли Хупер открила је да јој самопоуздање „уништава“ љубавни живот јер мушкарци сматрају да је „превише застрашујућа“.
23. 05. 2025. у 18:06

ХРВАТ ПОГИНУО НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Био официр француске војске, борио се у Луганску
ТОНИ Херцег, Хрват из Босне и Херцеговине и официр француске војске, погинуо је 6. маја у Луганској области у Украјини.
23. 05. 2025. у 17:00
Коментари (0)