ПРАВА ВОЋКА ЗА ЗДРАВЉЕ: Једите шљиве да регулишете притисак
СЕЗОНА шљива већ увелико траје тако да је вредно да се подсетимо њене добробити по здравље. Шљиве имају моћ да јачају кости, смањују ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.
Антиоксиданси којима обилују шљиве уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.
Свежа шљива садржи и значајне количине витамина Ц, витамин Б6, бакар, витамине Б2, Б3, К, као и магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је "заслужна" за атеросклерозу и друге болести срца.
Шљива обилује и влакнима, а уз све то је нискокалорична. Зато су шљиве добар избор у случају отежаног пражњења. Дихидроксифенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Добре су и сушене. Једно истраживање је показало и да ће се конзумацијом око 100 грама сувих шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију.
Препоручујемо
МАСК ШОКИРАО О ЗЕЛЕНСКОМ: Он је шампион свих времена, извео једну од највећих пљачки САД-а
ИЛОН Маск, амерички милијардер и будући шеф комисије за смањење савезне владе у администрацији новоизабраног председника САД Доналда Трампа, назвао је Владимира Зеленског шампионом свих времена за „једну од највећих пљачки“ Сједињених Америчких Држава.
30. 12. 2024. у 15:29
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
ИСТИНА О СЛАНИНИ И СВИЊСКОЈ МАСТИ: Стручњаци откривају - шта заиста једемо
ТРАДИЦИОНАЛНЕ намирнице попут свињске масти, сланине и лука заузимају посебно место у кулинарској традицији многих регија, посебно на овим просторима.
31. 12. 2024. у 15:10
Коментари (0)