НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику
Док многи признају само баклаву с орасима, све је више оних који се окрећу и воћним комбинацијама овог традиционалног колача.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За баклаву:
- Танке коре 500 г
- Вишње 500 г
- Шећер 200 г
- Млевени ораси 200 г
- Маслац 200 г
- Цимет 1 кашичица по жељи
За сируп:
- Шећер 500 г
- Вода 500 мл
- Лимун 1 (сок и кора)
- Ванилин шећер 1
Припрема:
Вишње оцедите од вишка сока. У посуди помешајте вишње, шећер, млевене орахе и цимет (ако користите). Загрејте рерну на 180°Ц. Плех (димензија око 30x20 цм) премажите растопљеним маслацем. Ставите једну кору на дно плеха и премажите је растопљеним маслацем. Поновите поступак са још 4-5 кора. Распоредите део фила од вишања преко кора. Прекријте фил са 4-5 кора, сваку премазујући маслацем. Поновите поступак док не потрошите сав фил и коре, завршавајући са корама на врху. Премажите последњу кору маслацем.
Оштрим ножем исеците баклаву на дијаманте или квадрате пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни око 40-45 минута, док не добије златно-смеђу боју. Док се баклава пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, сок и кору лимуна, и ванилин шећер. Кувајте сируп на средњој ватри док не прокључа, а затим смањите ватру и кувајте још 10 минута. Оставите сируп да се мало охлади. Врућу баклаву прелијте млаким сирупом равномерно. Оставите баклаву да упије сируп и потпуно се охлади, најбоље преко ноћи. Баклаву са вишњама послужите хладну, исечену на комаде.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТОРТА СА ВИШЊАМА: За мање од пола сата спремите кремасту посластицу којој нема премца
26. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

КАТИ - НАЈПОЗНАТИЈИ МАЂАРСКИ КОЛАЧ: Хрскава корица, 2 различита фила и рендана чоколада (ВИДЕО)
17. 02. 2025. у 15:00Jована Васић

РОЛАТ БАЈКА: Мекан и кремаст слаткиш за целу породицу
20. 02. 2025. у 13:00Новости онлине

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)