НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику
Док многи признају само баклаву с орасима, све је више оних који се окрећу и воћним комбинацијама овог традиционалног колача.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За баклаву:
- Танке коре 500 г
- Вишње 500 г
- Шећер 200 г
- Млевени ораси 200 г
- Маслац 200 г
- Цимет 1 кашичица по жељи
За сируп:
- Шећер 500 г
- Вода 500 мл
- Лимун 1 (сок и кора)
- Ванилин шећер 1
Припрема:
Вишње оцедите од вишка сока. У посуди помешајте вишње, шећер, млевене орахе и цимет (ако користите). Загрејте рерну на 180°Ц. Плех (димензија око 30x20 цм) премажите растопљеним маслацем. Ставите једну кору на дно плеха и премажите је растопљеним маслацем. Поновите поступак са још 4-5 кора. Распоредите део фила од вишања преко кора. Прекријте фил са 4-5 кора, сваку премазујући маслацем. Поновите поступак док не потрошите сав фил и коре, завршавајући са корама на врху. Премажите последњу кору маслацем.
Оштрим ножем исеците баклаву на дијаманте или квадрате пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни око 40-45 минута, док не добије златно-смеђу боју. Док се баклава пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, сок и кору лимуна, и ванилин шећер. Кувајте сируп на средњој ватри док не прокључа, а затим смањите ватру и кувајте још 10 минута. Оставите сируп да се мало охлади. Врућу баклаву прелијте млаким сирупом равномерно. Оставите баклаву да упије сируп и потпуно се охлади, најбоље преко ноћи. Баклаву са вишњама послужите хладну, исечену на комаде.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТОРТА СА ВИШЊАМА: За мање од пола сата спремите кремасту посластицу којој нема премца
26. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

КАТИ - НАЈПОЗНАТИЈИ МАЂАРСКИ КОЛАЧ: Хрскава корица, 2 различита фила и рендана чоколада (ВИДЕО)
17. 02. 2025. у 15:00Jована Васић

РОЛАТ БАЈКА: Мекан и кремаст слаткиш за целу породицу
20. 02. 2025. у 13:00Новости онлине

ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О "ОРЕШНИКУ" Бојева глава издржава температуру као на Сунцу
РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да бојеве главе хиперсоничног система "орешник" могу да издрже екстремне температуре, упоредиве са температуром на површини Сунца.
21. 02. 2025. у 14:16

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)
БИВША градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, која је данас приведена у великој акцији полиције против корупције, са лисицама на рукама доведeна је у зграду Управе криминалистичке полиције у Нишу.
21. 02. 2025. у 13:38

ТАСТ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ВЕЉКУ Шта је поручио зету: "То у Београду није могао видети"
БОГДАН Родић, отац Богдане Ражнатовић, једном приликом говорио је о најмлађој ћерки која је данас удата за Вељка Ражнатовића. Богдан је тада навео да је одмах на почетку везе скренуо пажњу Вељку пажњу на то каква је његова Богдана.
22. 02. 2025. у 12:26
Коментари (0)