КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Бојана Јовановић

22. 04. 2025. у 16:00

Традиционални колачићи које сви воле, а имају и дебелог разглога за то.

КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Фото Shutterstock

Потребно је:

за тесто:

- 4 јајета

- 250 г шећера

- 6 кашика меда

- 600 г брашна

- 2 кашичице соде

- кашицица цимета

За глазуру:

- беланце

- 150 г прах шећера

- кашика сока од лимуна

- 2 кашике воде

Припрема:

Умутите јаја са шећером, медом и циметом, па замесите тесто додајући соду и брашно. Оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Навлажите руке, па вадите комадиће теста и формирајте их у куглице величине веће маслине. Ређајте их у подмазан плех, мало размакнуте једне од других, јер ће нарасти приликом печења. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 12-15 минута, односно док не порумене. Медењаци ће бити веома мекани, али тако би и требало да буде, јер ће се мало стврднути када се охладе. Глазуру припремите на следећи начин: умутите беланце са прах шећером, додајте лимунов сок и воду, мешајте миксером све док смеса не постане потпуно хомогена. Умачите медењаке у глазуру, па их оставите да се осуше. Можете их осушити и у рерни – један сат, на температури од 80-100 степени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈЛЕПША КУПАЛИШТА ЧЕКАЈУ НА ВАС: Летња сезона почиње, a Србија нуди безброј савршених оаза мира