КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Бојана Јовановић

22. 04. 2025. у 16:00

Традиционални колачићи које сви воле, а имају и дебелог разглога за то.

КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Фото Shutterstock

Потребно је:

за тесто:

- 4 јајета

- 250 г шећера

- 6 кашика меда

- 600 г брашна

- 2 кашичице соде

- кашицица цимета

За глазуру:

- беланце

- 150 г прах шећера

- кашика сока од лимуна

- 2 кашике воде

Припрема:

Умутите јаја са шећером, медом и циметом, па замесите тесто додајући соду и брашно. Оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Навлажите руке, па вадите комадиће теста и формирајте их у куглице величине веће маслине. Ређајте их у подмазан плех, мало размакнуте једне од других, јер ће нарасти приликом печења. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 12-15 минута, односно док не порумене. Медењаци ће бити веома мекани, али тако би и требало да буде, јер ће се мало стврднути када се охладе. Глазуру припремите на следећи начин: умутите беланце са прах шећером, додајте лимунов сок и воду, мешајте миксером све док смеса не постане потпуно хомогена. Умачите медењаке у глазуру, па их оставите да се осуше. Можете их осушити и у рерни – један сат, на температури од 80-100 степени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.

13. 11. 2025. у 10:54

Коментари (0)

МИ СМО УСПАВАНИ ДИВ, ДРУГО МЕСТО НА ТАБЕЛИ НИЈЕ ОПЦИЈА! Прво обраћање новог тренера Партизана од кад је стигао у клуб