СПАНАЋ НА ПРОЛЕЋНОЈ ТРПЕЗИ: Пет лаких и брзих јела - рецепти
Погледајте како да припремите ћуфте са пиринчем, пуњене шампињоне, омлет са фетом, зелену чорбу и пљескавицу из рерне.

Фото: Free Images Pixabay
Ћуфте са пиринчем
Потребно је: 500 г спанаћа, 200 г пиринча, 2 јајета, кисела павлака, 2 кашике презли, брашно, бибер, уље, со
Очистите спанаћ, оперите и кувајте десетак минута у кључалој посољеној води. Затим оцедите спанаћ, оставите да се прохлади, па исецкајте ситно. Оперите пиринач, налијте 400 мл воде и посолите. Кувајте десетак минута и оставите да одстоји на топлој рингли. Оцедите пиринач и помешајте са исецканим спанаћем. По потреби посолите и побиберите. Додајте јаја и презле. Дланове уваљајте у брашно и од смесе обликујте лоптице. Пржите на врелом уљу да порумене са свих страна. Вадите ћуфте шупљикавом кашиком и ређајте на папирни убрус да упије вишак масноће. Сервирајте уз киселу павлаку или прилог по избору.
* * * * * * * * *
Пуњени шампињони
Потребно је: 7 великих шампињона, 100г свежег спанаћа,125 г крем-сира, 1 јаје, 100 г качкаваља, со, бели лук у праху
Печуке очистите и благо их издубите. Ситно исецкајте спанаћ, додајте у то крем-сир, јаје и изрендани качкаваљ, па све добро промешајте. Припремљеним филом пуните печурке и поређајте их у подмазани плех. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени око 20 минута.
* * * * * * * * *
Омлет са фетом
Потребно је: 4 јајета, 50 г фета сира, бибер по укусу, 20 г маслаца, 2 млада црна лука, 100 г спанаћа, со, 40 мл млека
Спанаћ очистите, оперите и избланширајте. Пенасто умутите јаја, потом додајте млеко (тако ће омлет бити мек и ваздушаст), со и бибер. У то додајте спанаћ, коцкице фета сира и млади лук исечен на колутове. У тигању отопите маслац на средњој температури, па сипајте умућена јаја. Омлет пеците на средњој температури три- четири минута, потом га шпатулом окрените, пеците још два-три минута и доручак је спреман за сервирање.
* * * * * * * * *
Зелена чорба
Потребно је: 1 веза младог лука, 1 празилук (око 120 г), 1 кромпир (око 200 г), 500 г спанаћа, 2 коцке за супу од поврћа, со, бибер, 150 г киселе павлаке, уље или путер
Продинстајте исецкани лук на уљу или путеру, додајте исецкан празилук и ољуштен кромпир исечен на коцкице. Долијте мало воде и поклопљено динстајте неколико минута, мешајући повремено. Налијте воду у којој сте отопили коцке за супу и кувајте док кромпир не омекша. Додајте очишћен и опран спанаћ, па оставите да ври неколико минута на тихој температури. Умутите штапним миксером, умешајте киселу павлаку и вратите на ринглу да се мало загреје, али не и да проври.
* * * * * * * * *
Пљескавице из рерне
Потребно је: 500 г пилећег белог меса (или мешаног млевеног), 200 г спанаћа, 2 јајета, презле, пармезан, уље, со, бибер
Обарите спанаћ у посољеној води, а затим га исцедите и исецкајте. Млевено месо помешајте са јајима, посолите и побиберите по укусу, додајте исецкани спанаћ и презле тако да смеса буде чврста и хомогена. Обликујте пљескавице, поспите их презлама и распоредите у претходно подмазан плех, обложен масним папиром. На крају поспите пармезаном и пеците у рерни на 180 степени, око 30 минута.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - КРАХ БРАКА АНЕ ИВАНОВИЋ И БАСТИЈАНА: Швајнштајгер скинуо бурму (ФОТО)
АКО се уопште и сумњало у развод Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера, сада дилеме више нема.
18. 04. 2025. у 07:51
Коментари (0)