ЗА БАДЊИ ДАН ПРЕУКУСНЕ, ЛЕПО ИЗГЛЕДАЈУ: Посне погачице са кромпиром, идеалне и успевају свима
ОСИМ за пост, сјајне су и за доручак, прво, ако немате преостали пире кромпир, направите га прво.

Фото Shutterstock
Скувати око 800 г кромпира и направити пире.
Ако не правите пециво посно, онда у пире можете додати путер, млеко или шта желите да додате, а ако правите посно, кромпир само добро изгњечити да немате грудвицаи додати 2 кашике маслиновог уља а можете и без њега.
Количину соли, одредите по вашем укусу, да ли их правите слатке или празне.
Предлажем хималајску со јер она је мање слана од обичне кухињске соли.
Од овог теста можете направити и хлеб.
Можете да направите пола теста са слатким пуњењем и пола су биле празне..
Просејати брашно и додати со, измешати. ( можете да користите брашно које се користи за прављење хлеба )
У топлу воду додати кашичицу шећера и суви квасац ( ако користите свеж квасац потребно вам је 20 г ) размутити и оставити да се квасац подигне.
У зделу, у којој сте просејали брашно додати пире кромпир и рукама утрљати у брашно, док не добијете мрвичасту масу.
Додати надошли квасац и замесити глатко тесто и кад сте добили глатко тесто месити још 5 минута.
У зависности који кромпир користите можда ће вам бити потребно још мало брашна.
Пробајте онај жућкасти, који је доста брашњав тако да онда није потребно више брашна.
Обликовати тесто у куглу, вратити у чинију, покрити са провидном фолијом и оставити на топлом месту да се тесто удвостручи.
Потребно је око 40 до 60 минута, у зависности колико вам је просторија топла.
Нарасло тесто поделити на два дела и сваки део премесити још једном.
Растањити тесто ( важно је да се не лепи ) у круг. Растањим тесто што је више могуће да добијете пуно навоја на пециву. Исећи тесто на онолико делова на колико волите да вам је пециво велико а онда пунити са џемом или их оставити празне.
Уместо да правите пециво, од овога можете да направите и хлеб, биће подједнако добар.
Завити пециво, ставити на плех, који сте прекрили пек папиром и поново покрити са провидном фолијом и оставити да тесто расте док се рерна загреје.
Загрејати рерну на 200°Ц и пећи припремљено пециво, око 20 до 25 минута или док вам лепо не порумени.
Испечено пециво кад се испече има по мало тврду корицу одозгоре, покрите тако испечено пециво са кухињском крпом и оставити 5 минута. Корица ће да омекша испод крпе.
Пециво је меко и после неколико дана, ако успете да га сачувате...
(Stil)
Препоручујемо

(МАПА) ЖЕСТОКЕ БОРБЕ КОД ПОКРОВСКА: Пуца украјинска одбрана, фронт је постао "пакао"
НА ФРОНТУ код Покровска поново се воде жестоке борбе. То подручје постало је епицентар руских напада, а украјински медији и војска описују ситуацију као изузетно тешка.
14. 05. 2025. у 08:43

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Русију ће на преговорима у Истанбулу представљати ова два званичника
ВИСОКИ бивши званичник Кремља, који је желео да остане анониман због осетљивости теме, рекао је да ће Русију на предстојећим преговорима у Истанбулу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров и саветник председника за спољну политику, Јуриј Ушаков, објавио је лист Вашингтон пост.
14. 05. 2025. у 09:19

"ЈА НЕ МОГУ ДА НАСТАВИМ БЕЗ ТЕБЕ" Потресна објава Наташе Нинковић: "Ово је најусамљенији дан мог живота" (ФОТО)
НЕМА дана кад не мисли на своју мајку...
14. 05. 2025. у 11:32
Коментари (0)