НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса
Сваки предео Србије је карактеристичан по неком кулинарском специјалитету. Мантије се повезују са делом око Новог Пазара, одакле заправо оне и долазе.
Састојци:
- 500 г пшеничног брашна
- 1 шоља топле воде
- 2 кашике уља
за фил:
- 250 г спанаћа (свежи или у брикетима)
- 350 г ситног сира
- 100 г маргарина
- 1 јогурт
- 2 јајета
- со
Припрема:
У чинији помешајте млаку воду, брашно и уље. Замесите тесто и оставите га са стране да се "одмори" око пола сата. За то време можете да припремите фил.
Спанаћ оперите и ситно исецкајте, а ако користите онај у брикетима, оставите да се одледи и такође исеците што ситније, па га помешајте са сиром. Маргарин извадите из фрижидера и нека буде на собној температури.
Одстојало тесто можете да поделите на неколико делова, шест или осам, и сваки од тих делова разваљајте оклагијом у квадрат или правоугаоник. Сваки круг премажите са мало маргарина и исеците на коцкице жељене величине.
Сваку коцкицу нафилујте надевом и направите од њих лоптице. Део где се лоптица "затвара" ставите наравно на дно. Ређајте их у плех подмазан маргарином. Ако вам остане нешто маргарина, слободно га отопите и прелијте преко мантија.
Пеците их 40 минута на 200 степени. Када буду печене, умутите два јаја са јогуртом и прелијте док су још топле. Вратите их у рерну да се још мало запеку. Тада су спремне за јело.
(Ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ДИГНУТИ НАТО АВИОНИ ПОСЛЕ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Хитно се огласио Зеленски, имао поруку за Путина (ФОТО/ВИДЕО)
РУСИЈА је покренула масовни ваздушни напад на Украјину на божићно јутро по грегоријанском календару.
25. 12. 2024. у 11:16
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
ПЛАНЕТИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ИЗ 1815. После догађаја на планини која је променила свет уследиле трагедије: "Питање није да ли ће, него КАДА!"
„ЕФЕКТИ би могли бити још гори него што смо видели 1815."
25. 12. 2024. у 15:54
Коментари (0)