БРИОШ: Француски слатки хлеб, замирисаће целим домом
Свака држава се поноси својим кулинарским мајсторијама и укусима, па је често тешко издвојити онај најбољи. Француска је позната по својим рецептима од теста, па је овај слатки хлеб придобио много симпатија.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 4 јајета
- 100 г путера
- 400 г брашна
- 2 кашике шећера
- мало соли
још:
- 1 јаје
- 1 кесица сувог квасца
- 2 кашике брашна
- 120 мл топлог млека
Припрема:
У већу чинији помешајте брашно и суви квасац, па им додајте топло млеко, те варјачом или шпатулом промешајте док не добијете хомогену смесу. Покријте крпом и оставите да одстоји, да се квасац активира 30 минута.
У другој чинији умутите јаја, па постепено додајте у чинију где је брашно, све време мешајући. Додајте шећер и со, добро промешајте и оставите да одстоји око пет минута.
Путер који је одстојао на собној температури, полако део по део додајте у чинију и наставите да мешате док се путер не сједини са остатком смесе у чинији. Тако добијено тесто пребаците на побрашњену радну површину и месите око 10 минута. Пазите да не додајете много брашна, јер тесто треба да буде меко и еластично.
У чинији намажите отопљен путер, ставите формирано тесто и преко њега намажите отопљен путер па прекријте чинију провидном фолијом и оставите између сат и сат и по времена да се тесто удвостручи.
Када тесто буде надошло, поново га премесите и формирајте уз помоћ оклагије правоугаоник. Уролајте га и сместите у калуп за хлеб и поново га оставите да тесто нарасте до 40 минута. Потом хлеб премажите јајетом и ставите да се пече на 180 степени око 40 минута. Када буде готов, оставите га неколико минута још у калупу да се охлади и послужите.
(Оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)