РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан
Сутра, 27. јануара обележава се Савиндан, празник посвећен Светом Сави.

Foto: Shutterstock
Према предању, Свети Саво је учинио пуно за српски народ, научио их је како да раде одређене послове, истрају у вери, а према једној легенди и како лакше да мељу пшеницу. Због тога од давнина постоји један стари и радостан обичај у знак захвалности Светом Сави, који се још задржао у неким деловима Србије - то је спремање светосавских переца.
Састојци:
- 500 г меког брашна
- 300 г оштрог брашна
- 40 г коцка квасца
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 250 мл топлог млека (мења се са водом када пада на пост)
- 300 мл топле воде
- 100 мл уља
- За премазивање: 1 јаје
- За слани прелив: 3 касике меког брашна, 1 кашика соли, по потреби хладна вода
Припрема:
Две кашике меког брашна сипајте у топло млеко, па додајте мало шећера и квасац. Оставите да одстоји око 10 минута док квасац не надође. Помешајте брашно уље, со и додајте квасац, па умесите тесто руком, али тако да се не лепи и да не буде превише тврдо. Месите га и додајте брашно по потреби. Оставите тесто да одстоји око 30 минута и да надође, прекријте посуду крпом како би боље надошло.
Од добијеног теста правите мале куглице, па их прстима обликујте у дуг штапић. Смотајте у облик переце. Подмажите плех уљем или га обложите папиром за печење. Поређајте переце по плеху и оставите да одстоје око 10 минута. Рерну загрејте на 250 степени. Зато време направите слани прелив - помешајте со и брашно, па постепено додајте хладну воду и мешајте док не разбијете грудвице. Требало би да добијете густину попут смесе за палачинке.
Умутите јаје и премажите переце, па их убаците да се пеку. Када переце добију златну боју, по њима сипајте слани прелив, на сваку по мало, па вратите да се пеку још 5 минута да се слани прелив осуши. Пријатно!
Када се Савиндан обележава у среду или петак, онда се на овај празник пости и спремају се посне переце.
(sensa)
Препоручујемо

ФАНТАСТИЧНО СЛАНО ПЕЦИВО СА ЗАЧИНИМА: Препоручујемо га за све прилике
21. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ПОЉСКЕ ПИРОШКЕ: Пуњене сиром и кромпиром, а кувају се
19. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (0)