НАЈЛЕПША УСКРШЊА ПОГАЧА БЕЗ КВАСЦА: Све састојке већ имате код куће и готова је у трен ока

Новости онлине

14. 04. 2025. у 07:00

Ускрс је празник радости, окупљања и богате трпезе, а једно од његових незаобилазних обележја свакако је – мирисна и мекана погача.

НАЈЛЕПША УСКРШЊА ПОГАЧА БЕЗ КВАСЦА: Све састојке већ имате код куће и готова је у трен ока

Foto: Shutterstock

Док се традиционално праве са квасцем и траже време за нарастање, постоји и бржа варијанта без квасца, која је савршена ако желите да импресионирате госте, а немате много времена. Ова ускршња погача је нежна, мирисна и невероватно укусна, са хрскавом спољашњом корицом и меком средином.

Састојци:

  • 400 г брашна (по избору – бело, спелтино или мешавина)
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 1 кашичица соли
  • 2 јаја
  • 250 мл јогурта (може и кефир)
  • 50 мл уља
  • 1 кашичица шећера
  • 1 жуманце + мало млека за премаз
  • сусам, лан или ким за посипање (по жељи)

Припрема:

У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво, со и шећер. У другој чинији умутите јаја, додајте јогурт и уље па сједините.
Сипајте течне састојке у брашно и замесите меко тесто. Ако је потребно, додајте још мало брашна да се не лепи за руке.
Обликујте лопту и ставите је на папир за печење у округли плех (пречника око 24 цм). Благо зарежите површину у облику крста или украсног шара ножем.
Премажите погачу мешавином жуманца и млека, па поспите семенкама по избору. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не добије лепу златну боју.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АМЕРИКА И РУСИЈА ПОМАЛО ЗАТЕЧЕНЕ: Владимир Путин изнео предлог, Доналд Трамп се одмах сагласио - сада утаначени и детаљи