НАЈЛЕПША УСКРШЊА ПОГАЧА БЕЗ КВАСЦА: Све састојке већ имате код куће и готова је у трен ока
Ускрс је празник радости, окупљања и богате трпезе, а једно од његових незаобилазних обележја свакако је – мирисна и мекана погача.

Foto: Shutterstock
Док се традиционално праве са квасцем и траже време за нарастање, постоји и бржа варијанта без квасца, која је савршена ако желите да импресионирате госте, а немате много времена. Ова ускршња погача је нежна, мирисна и невероватно укусна, са хрскавом спољашњом корицом и меком средином.
Састојци:
- 400 г брашна (по избору – бело, спелтино или мешавина)
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кашичица соли
- 2 јаја
- 250 мл јогурта (може и кефир)
- 50 мл уља
- 1 кашичица шећера
- 1 жуманце + мало млека за премаз
- сусам, лан или ким за посипање (по жељи)
Припрема:
У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво, со и шећер. У другој чинији умутите јаја, додајте јогурт и уље па сједините.
Сипајте течне састојке у брашно и замесите меко тесто. Ако је потребно, додајте још мало брашна да се не лепи за руке.
Обликујте лопту и ставите је на папир за печење у округли плех (пречника око 24 цм). Благо зарежите површину у облику крста или украсног шара ножем.
Премажите погачу мешавином жуманца и млека, па поспите семенкама по избору. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не добије лепу златну боју.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНА ПОГАЧА: Прави се од неколико основних састојака и идеална је за сваки дан
30. 03. 2025. у 07:00

ПОГАЧА СА СУВИМ ГРОЖЂЕМ И ОРАСИМА: Богата, сочна посластица (ВИДЕО)
01. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОГАЧА СА ЦИМЕТОМ У ОБЛИКУ ПАХУЉЕ: Одличног укуса и још бољег изгледа (ВИДЕО)
09. 12. 2024. у 14:30

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)