ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?
ЈЕДНА од већих заблуда у кулинарству је та да не би требало пржити, кувати или пећи на маслиновом уљу, већ да је исправно користити га само хладно.

Фото Shutterstock
Научно је доказано да маслиново уље добро подноси температуре више од 190 степени, односно оно девичанско и 191 степен, а екстра девичанско, високо квалитетно уље ниске киселости, не мења својства чак до температуре од 207 степени. Овим је доказано да маслиново уље можемо употребљавати буквално у свим врстама термичке обраде.
Ипак, иеална температура пржења хране је око 180 степени, када екстра девичанско маслиново уље уопште неће променити хемијски састав. Ради поређења, температуре уља које се развијају у фритезама за пржење износе између 175 и 190 степени целзијусових.
Међутим, ако посматрамо са нутриционистичке стране, лековита својства маслиновог уља најснажнија су када се користи хладно или лагано загрејано, због очувања бројних чинилаца ароме и боје, фитонутријената и противупалних дејстава.
Препоручујемо

МУЧИ ВАС ОПАДАЊЕ КОСЕ: Опрез ако имате алопецију, она је одраз и вашег здравља
07. 08. 2024. у 06:45

СЛАСНИ МАНГО НА ТАЊИРУ: Ево како да изаберете и очистите ово егзотично воће
07. 08. 2024. у 10:00

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)