АЛВА ПО ТУРСКОМ РЕЦЕПТУ: Традиционални десерт са богатом, путерастом текстуром и благом карамелизованом аромом

Новости онлине

25. 03. 2025. у 10:00

Прави се од основних састојака, али резултат је неодољив – кремаста, мирисна и савршено слатка посластица која се често служи уз сладолед или отопљену белу чоколаду.

АЛВА ПО ТУРСКОМ РЕЦЕПТУ: Традиционални десерт са богатом, путерастом текстуром и благом карамелизованом аромом

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 250 г брашна 
  • 200 г путера 
  • 400 г шећера 
  • 400 мл млека 
  • 400 мл воде 
  • 60 г беле чоколаде

Припрема:

У тигању или дубљој шерпи отопити путер на средње јакој ватри. Додати брашно и непрестано мешати дрвеном варјачом, притискајући брашно како би се равномерно пржило. Наставити са пржењем 15-20 минута, док брашно не промени боју у златно-смеђу, не добије благо карамелизован мирис и не постане орашастог укуса.

У другу шерпу сипати воду и шећер. Загревати на средње јакој ватри док не прокључа. Мешати док се шећер потпуно не раствори, а затим искључити ватру. Додати млеко у сируп и промешати.

Постепено сипати припремљени сируп у тигањ са брашном, непрестано мешајући. Кувати на тихој ватри док алва не упије сав сируп и не постане глатка и густа. Склонити са ватре, покрити чистом кухињском крпом и ставити поклопац. Оставити да одстоји 20 минута. Послужити топло или млако, уз куглу сладоледа или отопљену белу чоколаду по жељи.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.

13. 11. 2025. у 10:54

Коментари (0)

МИ СМО УСПАВАНИ ДИВ, ДРУГО МЕСТО НА ТАБЕЛИ НИЈЕ ОПЦИЈА! Прво обраћање новог тренера Партизана од кад је стигао у клуб