СТАРА ХЕРЦЕГОВАЧКА ЦИЦВАРА: Кажу да је мелем за црева, људи су је вековима јели и пуцали од здравља

16. 08. 2023. у 17:00

Доносимо вам рецепт за стару херцеговачку цицвару, којој нико не може да одоли. Цицвара је старо, традиционално јело које се некада свако јутро спремало. Била је незаобилазни дио српске, црногорске, крајишке и источнохерцеговачке кухиње. Спрема се од жутог или белог кукурузног брашна са додатком кајмака или сира, у зависности од тога у ком се крају спрема специјалитет.

СТАРА ХЕРЦЕГОВАЧКА ЦИЦВАРА: Кажу да је мелем за црева, људи су је вековима јели и пуцали од здравља

Foto: Jutjub/Printskrin/ Televizija Galaksija 32

У Херцеговини се спрема на посебан начин, а велику улогу игра квалитет кајмака и сира. Што је кајмак маснији и лепши, то ће цицвара бити укуснија. Верује се да је одлична за пробаву, па је зову и "мелем за црева".

Састојци:

  • 2 дл воде
  • 2 дл млека
  • 300-400 г сира шкрипаца или кајмака
  • 8 кашика белог кукурузног брашна
  • 1 кашика масти нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)
  • 1 кашичица соли
  • кашика меда
 

Припрема:

Сипати млеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипајти кукурузно брашно и непрекидно мешати да полако крчка 10-ак минута. Кад се по дну посуде "ухвати" смеса, као да се мало лепи и добија текстуру "жваке", готова је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (1)

Где купити зимске јакне које заиста греју и прате вас целу сезону