ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЧЕРВИШ: Традиционални рецепт са богатом историјом
Херцеговачки червиш је једно од оних јела које мирише на традицију, окупљање породице и укусе које преносе генерације.

Foto: Shutterstock
Червиш није само јело, већ део културе и наслеђа које с поносом чувамо. Овај једноставан, али богат сос прави се од основних намирница које су у Херцеговини биле доступне и приступачне, па носи дух домаће кухиње и гостопримства.
Састојци:
- 500 г пилетине (најбоље батаци или бело месо)
- 2 кашике маслаца (или свињске масти)
- 2 кашике брашна
- 500 мл млека (или воде, према укусу)
- 1 чен белог лука
- Со и бибер по укусу
- Першун за декорацију
Припрема:
У шерпи кувајте пилетину у посољеној води док месо не омекша. Кад је готово, извадите месо и сачувајте супу јер ће вам касније требати за сос.
У тигању растопите маслац или свињску маст на средњој температури. Додајте брашно и лагано мешајте док не добије златно-жуту боју. Пазите да не загори јер ће укус бити горак.
Постепено додајте млеко или воду (или комбинацију сачуване супе од пилетине) у запршку, непрестано мешајући како бисте избегли грудвице. Када сос почне да се згушњава, смањите температуру.
Додајте ситно сецкани бели лук, со и бибер по укусу. Сос кувајте још неколико минута док се сви укуси не сједине.
Скувану пилетину исеците на комаде и убаците у сос. Оставите да се све заједно крчка неколико минута како би месо упило укусе.
Херцеговачки червиш најбоље се служи уз домаћи хлеб или куване кромпире. Поспите ситно сецканим першуном за додатну свежину и декорацију.
Ако желите богатији укус, можете додати мало киселе павлаке у сос пред крај кувања. Љубитељи зачина могу додати и прстохват мускатног орашчића за додатну арому. Червиш се често прави и без меса, само са млеком и белим луком, као прилог уз разна јела.
(оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОГОЂЕНА КЉУЧНА ТАЧКА ЗА ТРАНЗИТ ГАСА У ЕУ: Велика експлозија и пожар у Суџи, сумња се на украјински напад (ВИДЕО)
ВЕЛИКИ пожар избио је у петак рано ујутру на гасној мерно-регулационој станици Суџа у руској Курској области, кључној тачки за транзит руског гаса ка Европској унији, према извештајима руских медија.
21. 03. 2025. у 08:03

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ ОТЕРАН ИЗ НАТО: Алијанса ћути о скандалу у својим редовима (ФОТО)
НЕПОСРЕДНО пре одласка му је ускраћен сваки приступ документима НАТО-а, преноси "Дојче веле".
22. 03. 2025. у 13:28
Коментари (0)