ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЧЕРВИШ: Традиционални рецепт са богатом историјом
Херцеговачки червиш је једно од оних јела које мирише на традицију, окупљање породице и укусе које преносе генерације.

Foto: Shutterstock
Червиш није само јело, већ део културе и наслеђа које с поносом чувамо. Овај једноставан, али богат сос прави се од основних намирница које су у Херцеговини биле доступне и приступачне, па носи дух домаће кухиње и гостопримства.
Састојци:
- 500 г пилетине (најбоље батаци или бело месо)
- 2 кашике маслаца (или свињске масти)
- 2 кашике брашна
- 500 мл млека (или воде, према укусу)
- 1 чен белог лука
- Со и бибер по укусу
- Першун за декорацију
Припрема:
У шерпи кувајте пилетину у посољеној води док месо не омекша. Кад је готово, извадите месо и сачувајте супу јер ће вам касније требати за сос.
У тигању растопите маслац или свињску маст на средњој температури. Додајте брашно и лагано мешајте док не добије златно-жуту боју. Пазите да не загори јер ће укус бити горак.
Постепено додајте млеко или воду (или комбинацију сачуване супе од пилетине) у запршку, непрестано мешајући како бисте избегли грудвице. Када сос почне да се згушњава, смањите температуру.
Додајте ситно сецкани бели лук, со и бибер по укусу. Сос кувајте још неколико минута док се сви укуси не сједине.
Скувану пилетину исеците на комаде и убаците у сос. Оставите да се све заједно крчка неколико минута како би месо упило укусе.
Херцеговачки червиш најбоље се служи уз домаћи хлеб или куване кромпире. Поспите ситно сецканим першуном за додатну свежину и декорацију.
Ако желите богатији укус, можете додати мало киселе павлаке у сос пред крај кувања. Љубитељи зачина могу додати и прстохват мускатног орашчића за додатну арому. Червиш се често прави и без меса, само са млеком и белим луком, као прилог уз разна јела.
(оna)
Препоручујемо

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

ТО ЈЕ ГЛАВНИ ИЗВОР ПРИХОДА: Ево чега Тони није хтео да се одрекне након развода од Драгане
ДРАГАНА је остала власница телевизије и дворца у Бечу.
03. 07. 2025. у 08:04
Коментари (0)