ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело

Новости онлине

26. 03. 2025. у 16:00

Јело које одлично иде као прилог уз разна јела, али може бити и потпуно савршено самостално јело.

ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 200 г пиринча
  • 530 мл повртног бујона, подељено
  • 175 мл сувог белог вина
  • 60 мл маслиновог уља, подељено
  • ½ средњег лука, исеченог на коцкице
  • 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
  • ½ кашичице соли
  • ½ кашичице млевене паприке
  • ¾ кашичице сушеног оригана
  • 1 велика тиквица, око 150 г
  • 225 г чери парадајза
  • 15 г листова босиљка

Припрема:

Прво припремите поврће за рижото, насецкајте лук и бели лук. Затим насецкајте тиквице на полукругове, а парадајз на пола по дужини. Сложите листове босиљка и исеците их на танке траке. У великом лонцу загрејте 30 мл маслиновог уља на средњој ватри.

Додајте лук исецкан на коцкице и исецкан бели лук. Пржите 1-2 минута док не омекшају.

Затим убаците пиринач. Пржите 1 минут, често мешајући док пиринач не постане провидан на ивицама. Одмах додајте бело вино и мешајте. Кувајте 1-2 минута док алкохол не испари. Док се ово кува у другом малом лонцу, загрејте бујон, па оставите са стране. Додајте оригано, со и бибер у шерпу за рижото и 415 мл загрејаног бујона. Мало смањите ватру и кувајте 12-14 минута док се течност не упије, редовно мешајући.

Смањите топлоту. Умешајте преосталих 65 мл бујона. Кувајте још 2-3 минута, редовно мешајући, па оставите рижото на страну. Загрејте 2 кашике маслиновог уља у великом тигању на јакој ватри. Додајте нарезане тиквице. Пржите 60-90 секунди пре него што их окренете, па пржите другу страну још 30-60 секунди. Извадите их из тигања, али оставите уље у тигању. Док је тигањ још на јакој ватри, додајте парадајз исечен на колутиће. Пржите 30-60 секунди, док не почне да омекшава на ивицама. Извадите из тигања.

У рижото умешајте тиквице, парадајз и ¾ босиљка. Сервирајте одмах, посуто преосталим босиљком и бибером и сољу по жељи. Уживајте!

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ! Орбан се хитно јавио из Копенхагена

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".

02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.

02. 10. 2025. у 10:47

Коментари (0)

СВЕ ИЗВЕСНИЈИ ДИРЕКТАН МЕГДАН РУСА И АМЕРИКАНАЦА! Више нема никакве дилеме...