МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак
Ручак који се брзо спрема и још брже поједе.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 3 средња патлиџана, нарезани на колутове од 5 цм дебљине
- 1 кг насецканих шампињона
- 30 мл путера
- 1 велики лук, исецкан
- 2 чена белог лука, исецкана
- 170 г парадајз пасте
- 60 мл сецканог свежег першуна
- прстохват оригана
- прстохват босиљка
- 1/2 кашичице соли
- прстохват цимета
- 60 мл сувог црног вина
- свеже рендани бибер
- 120 г презли
- 120 г ренданог пармезана
- 4 јајета, умућена
- 120 г путера
- 120 г брашна
- 350 мл топлог млека
- 4 жуманца
Припрема:
Како бисте направили мусаку, прво патлиџан лагано посолите и пеците у науљеном плеху на 176 степени 15 минута или док не омекша. Пропржите печурке у 3 супене кашике путера, заједно са луком и белим луком. Додајте парадајз пасту, першун, оригано, босиљак, со, бибер, цимет и вино. Кувајте док се течност не упије. Додајте презле, пармезан и размућена јаја, промешајте и склоните са ватре.
Направите бели сос. Растопите путер на лаганој ватри. Умутите брашно. Затим умутите млеко, па наставите да мутите док не постане густо. Умутите и жуманца. Маслацем премажите велику посуду за тепсију. Покријте дно кришкама патлиџана, затим половином соса од печурака.
Додајте преостали патлиџан и прелијте преосталим сосом од печурака. На крају прелијте белим сосом. По жељи поспите презлама и додатно ренданим сиром. Пећи на 176 степени 35 минута, покривено фолијом. Скините фолију и пеците још 15 минута.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НАПРАВИТЕ ПАСТУ СА ЦЕЗАР САЛАТОМ: Преукусан, здрав и брзински ручак
09. 04. 2025. у 11:30

РЕЦЕПТ ЗА УКУСАН ЛАГАНИ ОБРОК: Паста примавера, осваја на први залогај
05. 04. 2025. у 10:00

"РЕЦИТЕ МИ..." Трамп се нагнуо ка Порошенку, па му поставио питање које га је оставило у чуду
АМЕРИЧКИ лидер Доналд Трамп је током свог првог председничког мандата питао бившег украјинског лидера Петра Порошенка о томе да ли је Крим Русија.
13. 04. 2025. у 15:45

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ПРАВАЦ БЕОГРАД: Хрватски певач после хапшења стигао у Србију - Миле Кекин дошао дан после скандала
МИЛЕ Кекин је ухапшен у петак ујутру, а после испитивања у УСКОК-у пуштен је на слободу, након што је изнео своју одбрану.
12. 04. 2025. у 20:23
Коментари (0)