БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица
Један од оних старих, проверених рецепата који су нам остављени генерацијама уназад, да нас повезују с прошлошћу и радују будуће тренутке. Баклава штрудлице, драгуљи укуса који спајају квасно пециво и надев сличан баклави, одушевљавајуће су укусне и богате традицијом. Овај рецепт је попут моста између векова, омогућавајући нам да се посладимо и гостимо још много генерација. Са видео-упутством корак по корак, ове старинске посластице постају доступне свима који желе да се упусте у магични кулинарски доживљај.

Foto: Jutjub/Printskrin
Време припреме:
око 120 минута
Састојци:
За тесто:
- 300 мл млека
- 1 кашика шећера
- 25 г свежег или 7-8 г сувог квасца
- 500 г меког брашна + мало за премесу
- 30 + 20 мл уља
За надев:
- 300 г млевених ораха
- 200 г шећера
- 200 г маргарина или маслаца
За сируп:
- 400 г шећера
- 300 мл воде
- сок од пола лимуна
Припрема:
- 1. Прво припремите сируп. У шерпу ставите шећер и воду, ставите на ватру и пустите да проври. Кувајте на средњој ватри око 5 минута, а затим додајте сок од лимуна. Склоните са ватре и оставите да се сируп хлади.
- 2. У млаку воду ставите квасац и кашику шећера. Оставите да квасац одстоји 10 минута како би се активирао.
- 3. У посуду за мешење сипајте 500 г брашна и додајте мало соли. Додајте надошао квасац и 30 мл уља. Прво промешајте варјачом, а затим умесите тесто руком. Тесто ће бити лепљиво, али га затим прелијте са 20 мл уља и месите док тесто не упије уље.
- 4. Поделите тесто на два дела, обликујте сваки део у лопту и ставите их у посуду за мешење. Оставите да одстоје 30 – 60 минута.
- 5. У међувремену, припремите надев тако што ћете самлети орахе и помешати их са шећером. Отопите маслац, али нека не буде врућ.
- 6. Узимајте један део теста и развијте га у правоугаоник. Пресеците га на 4 дела и сваки део премажите отопљеним маслацем, а затим поспите надевом. Увијте сваки део са надевом у штрудлицу и руком их мало развуците да добијете дужину плеха за печење.
- 7. Послажите прве 4 ролнице у подмазан плех, па поновите исти поступак са преосталим делом теста.
- 8. Исеците послагане ролнице у плеху на жељену дужину, премажите преосталим маслацем и по жељи поспите комадићима ораха на сваку штрудлицу.
- 9. Загрејте рерну на 180 степени Целзијуса, па ставите штрудлице да се пеку. Пеците док не постану румене боје, отприлике 30 минута.
- 10. Чим их извадите из рерне, прелијте их припремљеним сирупом, равномерно покривајући сваку штрудлицу и посебно концентришући се на прорезе између њих.
- 11. Оставите штрудлице да се охладе, а затим послужите и уживајте у овим меким и укусним старинским посластицама које ће вас одушевити сваким залогајем.
Препоручујемо

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)