БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица

12. 08. 2023. у 18:00

Један од оних старих, проверених рецепата који су нам остављени генерацијама уназад, да нас повезују с прошлошћу и радују будуће тренутке. Баклава штрудлице, драгуљи укуса који спајају квасно пециво и надев сличан баклави, одушевљавајуће су укусне и богате традицијом. Овај рецепт је попут моста између векова, омогућавајући нам да се посладимо и гостимо још много генерација. Са видео-упутством корак по корак, ове старинске посластице постају доступне свима који желе да се упусте у магични кулинарски доживљај.

БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица

Foto: Jutjub/Printskrin

Време припреме:

око 120 минута

Састојци:

За тесто:

  • 300 мл млека
  • 1 кашика шећера
  • 25 г свежег или 7-8 г сувог квасца
  • 500 г меког брашна + мало за премесу
  • 30 + 20 мл уља

За надев:

  • 300 г млевених ораха
  • 200 г шећера
  • 200 г маргарина или маслаца

За сируп:

  • 400 г шећера
  • 300 мл воде
  • сок од пола лимуна

Припрема:

  • 1. Прво припремите сируп. У шерпу ставите шећер и воду, ставите на ватру и пустите да проври. Кувајте на средњој ватри око 5 минута, а затим додајте сок од лимуна. Склоните са ватре и оставите да се сируп хлади.
  • 2. У млаку воду ставите квасац и кашику шећера. Оставите да квасац одстоји 10 минута како би се активирао.
  • 3. У посуду за мешење сипајте 500 г брашна и додајте мало соли. Додајте надошао квасац и 30 мл уља. Прво промешајте варјачом, а затим умесите тесто руком. Тесто ће бити лепљиво, али га затим прелијте са 20 мл уља и месите док тесто не упије уље.
  • 4. Поделите тесто на два дела, обликујте сваки део у лопту и ставите их у посуду за мешење. Оставите да одстоје 30 – 60 минута.
  • 5. У међувремену, припремите надев тако што ћете самлети орахе и помешати их са шећером. Отопите маслац, али нека не буде врућ.
  • 6. Узимајте један део теста и развијте га у правоугаоник. Пресеците га на 4 дела и сваки део премажите отопљеним маслацем, а затим поспите надевом. Увијте сваки део са надевом у штрудлицу и руком их мало развуците да добијете дужину плеха за печење.
  • 7. Послажите прве 4 ролнице у подмазан плех, па поновите исти поступак са преосталим делом теста.
  • 8. Исеците послагане ролнице у плеху на жељену дужину, премажите преосталим маслацем и по жељи поспите комадићима ораха на сваку штрудлицу.
  • 9. Загрејте рерну на 180 степени Целзијуса, па ставите штрудлице да се пеку. Пеците док не постану румене боје, отприлике 30 минута.
  • 10. Чим их извадите из рерне, прелијте их припремљеним сирупом, равномерно покривајући сваку штрудлицу и посебно концентришући се на прорезе између њих.
  • 11. Оставите штрудлице да се охладе, а затим послужите и уживајте у овим меким и укусним старинским посластицама које ће вас одушевити сваким залогајем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић

ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.

07. 06. 2025. у 11:30

Коментари (0)

А ПОСЛЕ СИЛНИХ СКАНДАЛА У ТИРАНИ: Храбра Србија издржала срамне испаде Албанаца у борби за Светско првенство у фудбалу!