ЖЕРБО КОЦКЕ: Колач са пекмезом, орасима и чоколадом омиљени је десерт на славама широм Србије
Старински колач који се брзо и једноставно прави, дефинитивно су жербо коцке.

Foto: Jutjub/Printskrin/
Потребно је:
- 120 гр маслаца или маргарина,
- 3 - 4 кашике шећера,
- 100 мл млека,
- 350 гр брашна,
- корица лимуна,
- 1 јаје,
- 500 гр пекмеза од шипка или кајсије,
- 150 гр мл ораха,
- 100 гр чоколаде,
- 3 кашике уља,
- мало квасца
Припрема:
Миксером умутити маслац са шећером, додати лимунову кору, квасац, млеко и брашно и замесити мекше тесто да буде глатко. Ставити га у кесу и држати у замрзивачу 15 мин или 30 минута да се добро охлади и тако мало стегне.
Тесто поделити на 4 једнака дела по 200 гр и сваки део развући оклагијом величине тепсије. У чинију истрести пекмез додати млевене орахе, по жељи зашећерити па добро изједначити.
Тепсију обложити пек папиром или подмазати маслацем, па ставити прву развучену кору и намазати је 1/3 пекмеза и ораха, ставити другу кору и њу премазати као и трећу и њу премазати. Покрити четвртом кором и виљушком избоцкати (њу не мажемо). Оставимо да одмори 15-20 минута па испећи у загрејаној рерни 35 мин на 190 степени Ц. Растопити чоколаду са 3 кашике уља добро измешати и прелити колач. Кад се чоколада стегне сећи на жељене коцке.
(Курир Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)