ЖЕРБО КОЦКЕ: Колач са пекмезом, орасима и чоколадом омиљени је десерт на славама широм Србије

05. 09. 2023. у 18:30

Старински колач који се брзо и једноставно прави, дефинитивно су жербо коцке.

ЖЕРБО КОЦКЕ: Колач са пекмезом, орасима и чоколадом омиљени је десерт на славама широм Србије

Foto: Jutjub/Printskrin/

Потребно је:

  • 120 гр маслаца или маргарина,
  • 3 - 4 кашике шећера,
  • 100 мл млека,
  • 350 гр брашна,
  • корица лимуна,
  • 1 јаје,
  • 500 гр пекмеза од шипка или кајсије,
  • 150 гр мл ораха,
  • 100 гр чоколаде,
  • 3 кашике уља,
  • мало квасца

Припрема:

Миксером умутити маслац са шећером, додати лимунову кору, квасац, млеко и брашно и замесити мекше тесто да буде глатко. Ставити га у кесу и држати у замрзивачу 15 мин или 30 минута да се добро охлади и тако мало стегне.

Тесто поделити на 4 једнака дела по 200 гр и сваки део развући оклагијом величине тепсије. У чинију истрести пекмез додати млевене орахе, по жељи зашећерити па добро изједначити.

Тепсију обложити пек папиром или подмазати маслацем, па ставити прву развучену кору и намазати је 1/3 пекмеза и ораха, ставити другу кору и њу премазати као и трећу и њу премазати. Покрити четвртом кором и виљушком избоцкати (њу не мажемо). Оставимо да одмори 15-20 минута па испећи у загрејаној рерни 35 мин на 190 степени Ц. Растопити чоколаду са 3 кашике уља добро измешати и прелити колач. Кад се чоколада стегне сећи на жељене коцке.

(Курир Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

У ТЕШКОЈ САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ ПОГИНУО НАРОДНИ ПОСЛАНИК: Настрадали Срђан Тодоровић, његова супруга и малолетно дете