ОВО ЈЕ ОМИЉЕНИ КОЛАЧ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Направите штрудлу са маком, толико сочну и ваздушасту, да ће сви ТРАЖИТИ РЕПЕТЕ
Ако волите овај стари колач, а мислите да се тешко прави, па немате храбрости ни да покушате, варате се, ево како да га најлакше направите.
Фото: Продимедиа
Има ли икога ко не воли штрудлу са маком, од најмањих уста, па до оних најстаријих, нико не може да се засити ове посластице. Некоме је омиљена ујутру уз чашу хладног млека, а неко пак воли да се заслади, после ручка и уз кафу, са њом.
Овај рецепт је специфичан по томе што тесто не садржи јаја и има доста масноће (свињску маст, а можете користити и маслац/маргарин). Тесто је дивно и лако за рад, а штрудла испадне ваздушаста и пуна надева.
ТЕСТО:
- 800 г брашна
- 25 г свежег квасца
- 300 мл топлог млека
- 300 г масти/маслац или маргарин
- 100 мл топле киселе воде
- 3 пуне кашике шећера
- 1 кашичица соли
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 кашика нарендане корице лимуна
НАДЕВ:
- 400 г млевеног мака
- 150 г шећера
- 2 кесице ванилин шећера
- 200 мл врелог млека
- 2 кашике џема од кајсија
ПРЕМАЗ:
1 јаје
ПРИПРЕМА:
У топло млеко ставити по кашичицу брашна и шећера и измрвљен квасац. Промешати и оставити да квасац запени.
У чинију ставити маст, топлу киселу воду, со, шећер, ванилин шећер, лимунову корицу и активирани квасац. Промешати па постепено додавати брашно и месити док се не добије глатко, масно тесто које се не лепи. Тесто оставити у покривеној посуди на топлом месту око 45 минута док се не удвостручи.
За надев, помешати млевени мак, шећер, ванилин шећер, џем и врело млеко. Млеко постепено додати: можда ће бити потребно мање или више. Најважније је да смеса не буде ретка, мора бити густа али мазива, попут помаде.
Тесто изручити на подлогу посуту брашном и поделити на два дела. Први део оклагијом развући на дебљину од око 1 цм. Тесто премазати половином надева па увити штрудлу. Формирану штрудлу ставити на већи плех обложен пек-папиром. На исти начин урадити и са другим делом теста. Затим, штрудле покрити сувом крпом и оставити још 15 минута да нарасту у плеху.
Рерну укључити на 180 степени. Штрудле избоцкати виљушком како би тесто и током печења дисало и како не би пукло. Премазати их умућеним јајетом (или уљем, ако избегавате јаја) и ставити у загрејану рерну да се пеку на 180 степени око 35 минута. Уколико пре времена почну да румене, покрити их алу фолијом и довршити печење.
Печене штрудле покрити сувом крпом, а када се прохладе исећи, посути шећером у праху и сервирати. Пријатно!
(stil.kurir.rs)
"ТИ СИ КРЕТЕН!" Жестока свађа у студију Хит твита, Бабић ударио на Антонијевића
ЖЕСТОКА свађа избила је вечерас у студију телевизије "Пинк" у емисији Хит Твит где гостују председница Народне Скупштине Србије Ана Брнабић, правник Милан Антонијевић и бизнисмен Бранко Бабић.
16. 11. 2025. у 21:55
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
ЗВУЦИ СЕКСА У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: После скандала - ухапшена два мушкарца
ДВОЈИЦА мушкарца ухапшена су, па пуштена на слободу уз кауцију, након што је мобилни телефон постављен у Доњем дому британског парламента како би пуштао "сексуалне звукове" током посланичких питања британском премијеру Киру Стармеру.
16. 11. 2025. у 20:32
Коментари (0)