ОВО ЈЕ ОМИЉЕНИ КОЛАЧ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Направите штрудлу са маком, толико сочну и ваздушасту, да ће сви ТРАЖИТИ РЕПЕТЕ

Јована Васић

26. 02. 2024. у 12:29

Ако волите овај стари колач, а мислите да се тешко прави, па немате храбрости ни да покушате, варате се, ево како да га најлакше направите.

ОВО ЈЕ ОМИЉЕНИ КОЛАЧ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Направите штрудлу са маком, толико сочну и ваздушасту, да ће сви ТРАЖИТИ РЕПЕТЕ

Фото: Продимедиа

Има ли икога ко не воли штрудлу са маком, од најмањих уста, па до оних најстаријих, нико не може да се засити ове посластице. Некоме је омиљена ујутру уз чашу хладног млека, а неко пак воли да се заслади, после ручка и уз кафу, са њом.

Овај рецепт је специфичан по томе што тесто не садржи јаја и има доста масноће (свињску маст, а можете користити и маслац/маргарин). Тесто је дивно и лако за рад, а штрудла испадне ваздушаста и пуна надева.

ТЕСТО:

  • 800 г брашна
  • 25 г свежег квасца
  • 300 мл топлог млека
  • 300 г масти/маслац или маргарин
  • 100 мл топле киселе воде
  • 3 пуне кашике шећера
  • 1 кашичица соли
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 1 кашика нарендане корице лимуна

НАДЕВ:

  • 400 г млевеног мака
  • 150 г шећера
  • 2 кесице ванилин шећера
  • 200 мл врелог млека
  • 2 кашике џема од кајсија

ПРЕМАЗ:

1 јаје

ПРИПРЕМА:

У топло млеко ставити по кашичицу брашна и шећера и измрвљен квасац. Промешати и оставити да квасац запени.

У чинију ставити маст, топлу киселу воду, со, шећер, ванилин шећер, лимунову корицу и активирани квасац. Промешати па постепено додавати брашно и месити док се не добије глатко, масно тесто које се не лепи. Тесто оставити у покривеној посуди на топлом месту око 45 минута док се не удвостручи.

За надев, помешати млевени мак, шећер, ванилин шећер, џем и врело млеко. Млеко постепено додати: можда ће бити потребно мање или више. Најважније је да смеса не буде ретка, мора бити густа али мазива, попут помаде.

Тесто изручити на подлогу посуту брашном и поделити на два дела. Први део оклагијом развући на дебљину од око 1 цм. Тесто премазати половином надева па увити штрудлу. Формирану штрудлу ставити на већи плех обложен пек-папиром. На исти начин урадити и са другим делом теста. Затим, штрудле покрити сувом крпом и оставити још 15 минута да нарасту у плеху.

Рерну укључити на 180 степени. Штрудле избоцкати виљушком како би тесто и током печења дисало и како не би пукло. Премазати их умућеним јајетом (или уљем, ако избегавате јаја) и ставити у загрејану рерну да се пеку на 180 степени око 35 минута. Уколико пре времена почну да румене, покрити их алу фолијом и довршити печење.

Печене штрудле покрити сувом крпом, а када се прохладе исећи, посути шећером у праху и сервирати. Пријатно!

(stil.kurir.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.

01. 07. 2025. у 11:45

Коментари (0)

3 ПРЕПОРУЧЕНЕ КРИПТОВАЛУТЕ КОЈЕ ТРЕБА ПРАТИТИ У ПРВОЈ СЕДМИЦИ ЈУЛА | APT, Солана L2 брзо постају водећи