"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити
Рецепт за коре за колач од сипљивог теста, први пут се појавио раних 70-их у аустралијском женском часопису "Women’s Weekly", под називом "Колач милионера".

Foto: Shutterstock
Овај колач је најпопуларнији у Шкотској и одатле и потиче. Иначе, назив „схортбреад” односи се на британске колачиће од сипљивих кора, а након додавања слоја карамеле и чоколадне глазуре добили су префикс милионер, јер има ту златну боју карамела која је налик на скупоцено злато.
Састојци:
- 225 г путера
- 125 г шећера
- 340 г брашна
- 1 прстохват соли
- За карамел:
- 200 г путера
- 200 г шећера
- 400 мл кондензованог млека
- 3-4 кашике јаворовог сирупа или растопљеног меда
- За глазуру:
- 250 г чоколаде
Припрема:
Загрејте рерну на 150 степени, а затим правоугаони плех (33 цм х 23 цм) обложите папиром за печење. Покријте и оквире плеха.
Тесто миксером мешати истопљени путер, шећер и со око три минута. Затим додајте просејано брашно и мешајте још три минута. Тесто ће се прво распасти, али наставите да мешајте док не добијете храпаву смесу.
Ставите тесто у плех, па га притисните тако да бисквит буде дебео око центиметар. Ставите у рерну и пеците око 35 минута док тесто не поприми златну боју. Затим оставите да се тесто потпуно охлади и ставите у фрижидер.
Ставите путер, шећер, кондензовано млеко, јаворов сируп у шерпу и загрејте на средњој ватри. Оставите да лагано кува око 30 минута, уз стално мешање, док течност не постане густ карамел.
Ставите карамел на бисквит и равномерно га распоредите. Ставите у фрижидер још сат времена да се карамел стегне.
На крају отопите чоколаду на пари и прелијте је преко карамела. Ставите торту у фрижидер да се стегне, па исеците на коцкице.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ДРЖАВА ОДРЕДИЛА ОГРОМАН ПОРЕЗ ЗА КУЋУ ЖЕЉКА МИТРОВИЋА: Ево колико мора да плаћа
ДРЖАВА је одредила огроман порез за кућу Жељка Митровића.
01. 04. 2025. у 14:12

ПРОЦУРИО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ПЕНТАГОНА: Европа нек се брани сама у случају руског напада, друга држава је главна претња
СУПРОСТАВЉАЊЕ руској агресији, некада једна од кључних тачака Националне одбрамбене стратегије из 2022. године током администрације Џозефа Бајдена, три године касније више није међу најважнијим приоритетима Сједињених Америчких Држава.
01. 04. 2025. у 12:17

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)