"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити
Рецепт за коре за колач од сипљивог теста, први пут се појавио раних 70-их у аустралијском женском часопису "Women’s Weekly", под називом "Колач милионера".

Foto: Shutterstock
Овај колач је најпопуларнији у Шкотској и одатле и потиче. Иначе, назив „схортбреад” односи се на британске колачиће од сипљивих кора, а након додавања слоја карамеле и чоколадне глазуре добили су префикс милионер, јер има ту златну боју карамела која је налик на скупоцено злато.
Састојци:
- 225 г путера
- 125 г шећера
- 340 г брашна
- 1 прстохват соли
- За карамел:
- 200 г путера
- 200 г шећера
- 400 мл кондензованог млека
- 3-4 кашике јаворовог сирупа или растопљеног меда
- За глазуру:
- 250 г чоколаде
Припрема:
Загрејте рерну на 150 степени, а затим правоугаони плех (33 цм х 23 цм) обложите папиром за печење. Покријте и оквире плеха.
Тесто миксером мешати истопљени путер, шећер и со око три минута. Затим додајте просејано брашно и мешајте још три минута. Тесто ће се прво распасти, али наставите да мешајте док не добијете храпаву смесу.
Ставите тесто у плех, па га притисните тако да бисквит буде дебео око центиметар. Ставите у рерну и пеците око 35 минута док тесто не поприми златну боју. Затим оставите да се тесто потпуно охлади и ставите у фрижидер.
Ставите путер, шећер, кондензовано млеко, јаворов сируп у шерпу и загрејте на средњој ватри. Оставите да лагано кува око 30 минута, уз стално мешање, док течност не постане густ карамел.
Ставите карамел на бисквит и равномерно га распоредите. Ставите у фрижидер још сат времена да се карамел стегне.
На крају отопите чоколаду на пари и прелијте је преко карамела. Ставите торту у фрижидер да се стегне, па исеците на коцкице.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ИЗ КРЕМЉА ОТКРИЛИ: Појављивање Путина у војној униформи значи само једно
ПОЈАВЉИВАЊЕ руског председника Владимира Путина у Курској области у униформи је сигнал који говори о одлучности да се у најскорије време заврши операција ослобађања Курске области, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару Павлу Зарубину за ТВ „Русија 1“.
13. 03. 2025. у 15:32

ШВАЈЦАРСКИ ВЕЛТВОХЕ О ПРЕСУДИ ДОДИКУ: Шмит користи квази диктатуру да би елиминисао непожељне политичаре
ШВАЈЦАРСКИ лист Велтвохе је у оквиру текста о актуелној ситуацији у БиХ, оптужио је Немца Кристијана Шмита да користи квази диктаторску моћ да би елиминисао непожељне политичаре и упозоравају Берн каква их судбина чека ако пристану на сарадњу са ЕУ.
12. 03. 2025. у 16:03

ТРАМПОВА УНУКА ЈЕ ПРАВА СЕНЗАЦИЈА: Најскромнија и најлепша у породици, бави се необичним спортом (ФОТО)
ИАКО обично највише пажње привлаче деда, бака и тетка Иванка, када се нашла на бини поред Доналда трампа током победничког говора након избора сви су приметили лепу Каи, у сјајној, шљокичастој хаљини.
13. 03. 2025. у 15:53
Коментари (0)