ТОПИ СЕ У УСТИМА: Торта бела шума, декадентни дезерт савршен за прославе
ТОРТА бела шума има магично име, али је подједнако и укусна због магичне комбинације трешања и беле чоколаде.

Фото Shutterstock
Састоји се из три слоја патишпања који су прекривени филом од беле чоколаде и трешњама из компота, да би се направио декадентни бели шумски десерт.
Састојци:
200 г обичног брашна
2 кашичице прашка за пециво
300 г шећера
5 средњих јаја
½ кашичице винског прашка за пециво
Корица и сок од 1 лимуна
115 мл уља, плус додатно за подмазивање
390 г трешања у компоту, оцеђене, сок из компота сачуван
Глазура од беле чоколаде
300 г беле чоколаде, у малим комадима, плус додатак за украшавање (опционо)
150 г слатке павлаке
Рецепт
За торту бела шума загрејте рерну на 170°. Да бисте направили патишпањ просејте брашно и прашак за пециво у велику посуду и умешајте 200 г шећера. У другој беспрекорно чистој великој посуди за мешање умутите беланца док не постану пенаста, а затим умутите вински прашак за пециво, док беланца не створе мекане врхове. Умутите преосталих 100 г шећера кашику по кашику док смеса не постане сјајна и не формира чврсте врхове.

Фото Shutterstock
У посебној посуди умутите жуманца са лимуновим соком док не постане кремасто. У средини брашна/шећера направите удубљење и у њега сипајте смесу жуманаца, уља и лимунову корицу; умутити да се добије глатко тесто за торту.
Уз помоћ велике металне кашике, нежно умешајте умућена беланца док се не сједине. Поделите равномерно између 3 припремљена калупа за торте, а затим их оштро куцните по радној површини да бисте ослободили све велике ваздушне џепове. Пеците 35 минута или док не постану златне и еластичне на додир. Охладите 10 минута, прођите ножем по унутрашњости плеха, а затим окрените и охладите на решетки.
За глазуру истопите белу чоколаду у посуди постављеној изнад шерпе са кључалом водом (не дозволите да вода додирне посуду). У великој посуди умутите маскарпоне и крему, а затим умешајте отопљену белу чоколаду.
Да бисте саставили, торту исеците и изравнајте патишпање назубљеним ножем за хлеб. Ставите патишпањ на тањир за сервирање или сталак за торте. Прелијте са 2 кашике сока из компота од вишања, а затим прелијте слојем глазуре од беле чоколаде. Ставите затим трећину трешања. Поновите поступак док не добијете три слоја, а затим охладите торту пре сервирања. За декорацију распоредите резервисане вишње по врху са струготинама од беле чоколаде и покапајте са соком из компота.
(Ствар укуса)
Препоручујемо

ЛЕПЕ СЕ ЗА ПРСТЕ: Ребарца са савршеним преливом, као из ресторана
16. 06. 2024. у 10:00

САВРШЕНСТВО "НА КАШИКУ": Ароматични потаж од кромпира и празилука
14. 06. 2024. у 11:00

ПУТИН ОТКРИО ШТА ЖЕЛИ ДА ДОБИЈЕ РАТОМ У УКРАЈИНИ: "Имамо довољно снаге да окончамо сукоб на начин који нама одговара"
РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да би рат у Украјини требало да резултира дугорочним миром, преноси руски медиј „Инфо24“.
18. 05. 2025. у 14:06

ИНЦИДЕНТ У ДРУГОМ КРУГУ ИЗБОРА У РУМУНИЈИ: Полиција извела председничког кандидата са бирачког места (ВИДЕО)
РУМУНСКИ председнички кандидат и лидер националистичке странке Алијанса за уједињење Румуна Ђорђе Симион и фаворит на прошлогодишњим поништеним изборима, Калин Ђорђеску, полиција је извела са бирачког места у Могошоаји (предграђу Букурешта).
18. 05. 2025. у 09:54

ОСВОЈИЛА ЕВРОСОНГ: Ко је Српкиња из Кладова Теодора Шпирић
ТЕОДОРА Шпирић је заправо веома искусна евровизијска такмичарка.
18. 05. 2025. у 09:01
Коментари (0)