ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане
ЗДРАВА, сочна и нискокалорична, краљица лета – лубеница.

Фото Shutterstock
Осим што освежава било да је једете саму, у салати или спремљену као сладолед, од ње можете да направите и фантастичне торте за само мало времена.
Потребно је:
- пола велике лубенице
- 3 јајета
- 200 г шећера
- 2 кашике минералне воде
- прстохват соли
- 2 кесице ванилин шећера
- 75 г брашна
- прстохват прашка за пециво
- 50 г густина
- 12 листова желатина
- 500 г грчког јогурта
- 250 г несланог крем сира
- лимун
- 250 г шлага у праху
Припрема беле торте од лубенице:
Умутите беланца са две кашике минералне воде, постепено сипајте 75 г шећера, ванилин шећер и со, а затим умешајте једно по једно жуманце. Брашно, прашак за пециво и густин сједините, додајте у умућена јаја и промешајте. Тесто сипајте у калуп обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, око 15 минута.
У међувремену, извадите семенке лубенице и исеците је на ситније коцке. Крем сир, јогурт, 125 г шећера, сок од лимуна и две кесице ваниле умутите миксером све док смеса не постане глатка. Листове желатина отопите у хладној води, оцедите, кратко загрејте на тихој ватри, прво умешајте три кашике јогурт крема, па потом и остатак. Затим додајте лубеницу (неколико коцкица оставите за декорацију) и промешајте.
Колач извадите из рерне, одмах попрскајте водом, поспите шећером, покријте крпом и прохладите. Када воћни јогурт крем почне да се згушњава, у њега умешајте половину припремљеног, умућеног шлага, а остатак оставите за премазивање торте. Колач пресеците попречно, па доњу кору нафилујте воћним јогурт кремом, поклопите другом кором, премажите шлагом и оставите да се добро охлади у фрижидеру.
Торту можете украсити воћем по избору, не само коцкицама лубенице – јагоде се одлично „слажу“ по укусу.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)