НАПРАВИТЕ ТОРТУ ГИЗЕЛА: Најукуснија посластица коју сви обожавају
Основна верзија се прави са жутим бисквитним тестом и филом са прженим орасима и соком и кором од наранџе. Уз додатак још једне врсте фила, жутог куваног фила од јаја и путера са укусом наранџе, и уз маштовиту декорацију, ова торта ни изгледом ни укусом не заостаје за најбољим тортама са светске трпезе.

Foto: Shutterstock
Састојци
За тесто:
- 8 јаја,
- 8 кашика шећера,
- 8 кашика брашна,
- кашичица сока од лимуна
За фил с орасима:
- 200 г шећера,
- 50 мл сока од поморанџе,
- 50 мл сока од лимуна,
- 300 г ораха,
- кора од једног лимуна,
- кора од једне наранџе,
- 220 г путера
За фил од поморанџе:
- 50 мл процеђеног сока од наранџе,
- кашика сока од лимуна,
- 110 г шећера,
- 2 кашике шећера,
- 4 жуманцета,
- 160 г путера
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени и припремите две округле тепсије пречника 23 цм. Раздвојте беланца од жуманаца, па их миксером умутите са соком од лимуна. Постепено, кашику по кашику, додајте око половину шећера и мутите док се шећер не истопи и снег не постане чврст и сјајан. Умутите жуманца и преостали шећер, па пажљиво сједините масе постепено додајући брашно. Сипајте масу у подмазане плехове, смањите температуру на 150 степени и пеците око 45 минута.
Охлађене коре хоризонтално пресеците назубљеним ножем да добијете четири коре. Ставите орахе у танком слоју у тепсију и пеците на 180 степени око 10 минута, док не замиришу. Самељите их и оставите на страну. Отопите шећер у соку од наранџе и лимуна, загрејте до кључања, па кувајте око минут, скините са ватре и додајте млевене орахе и рендану кору од лимуна и наранџе.
Добро измешајте и оставите да се охлади, па сједините са добро умућеним путером. Припремите шећерни сируп тако што ћете растопити пола шоље шећера у соку од наранџе и лимуна. Ставите на тиху ватру да ври док не почне да добија густину. У великој металној посуди умутите миксером жуманца и две кашике шећера, па посуду ставите у лонац са кључалом водом и мутите миксером док у танком млазу сипате шећерни сируп.
Кувајте мешајући око пет минута, па оставите фил да се охлади. Пенасто умутите путер, па у њега постепено, уз мућење, додајте масу с јајима. Сачувајте трећину жутог фила од наранџе за декорацију, па остатак поделите на четири дела. Поделите фил са орасима на пет делова.
Прву кору премажите четвртином жутог фила од наранџе, па преко њега премажите петину фила са орасима. Поклопите другом кором и понављајте филовање док не нафилујете целу торту. Последњу петину фила са орасима премажите преко страница торте. Сачуваним жутим филом од наранџе напуните шприц за украшавање. Користите прикључке са врхом у облику звездице и круга.
(still)
Препоручујемо

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (0)