УКУСИ ГУРМАНЛУКА БЛИСКОГ ИСТОКА - Кулинарски серијал "Пут зачина: Шејн Делија", од 5. априла, на 24 Кичн
СЕРИЈАЛ "Пут зачина: Шејн Делија", који на канал 24 Кичн стиже 5. априла (радним данима у 14.00), води нас на кулинарско ходочашће, чувеном стазом која је некада спајала исток и запад.

Фото 24 Кичн
Из епизоде у епизоду истражујемо њено наслеђе и откривамо кулинарске традиције старе хиљадама година. Путовање почиње на старом феничанском утврђењу Малти, где су се ароме и зачини Блиског истока помешали с европском медитеранском традицијом. Затим, Шејн прелази море до Либана, који је изворна земља меда и млека, као и место рођења савремене блискоисточне кухиње.
Шејн путује и истрошеним стазама древних трговаца зачинима до Персије или садашњег Ирана. Ова земља је дом шафрана, нара, ружине водице, као и неких најстаријих рецепата на свету. Познати кувар инспирацију проналази у средњовековним рецептима Арапа и Персијанаца који су преношени с колена на колено, као и у савременој кухињи Либана и Ирана. На крају прве сезоне, Шејн се враћа у своју кухињу у Мелбурну како би дао сопствени печат најстаријој и најутицајнијој кулинарској традицији.
Друга сезона серијала (од 12. априла) познатог кувара води у егзотичну Турску. Тамо трага за историјским и културним темељима свог савременог виђења блискоисточних арома, као и наслеђима византијског и турског царства. На неки начин, Шејн путује кроз време до самог почетка кулинарства.
У Анадолији, пре 10 хиљада година, људи су први пут изградили градове. Овде су открили како да узгајају пшеницу и припитомљавају животиње и подигли прве верске грађевине. Шејн се у Турској осећа као код куће. То је земља у којој гостопримство није само реч, већ је и начин живота. Међутим, он је навикао да кува у "ужурбаној" кухињи. У земљи која ради по "турском времену", то подразумева одређене компромисе. Увек се мора наћи времена за чај и мало приче.
У трећем циклусу (од 19. априла) под називом "Маварски пут зачина: Шејн Делија", открићемо на који начин је култура Истока обликовала кулинарске навике Европе. Маварска окупација Шпаније трајала је скоро 800 година, оставивши иза себе богата и сложена јела каква никада раније нису виђена у Европи.
Шејн путује од Марока до Шпаније пратећи руту којом су путовали ови муслимански освајачи. Тамо су се древне трговачке руте Азије сусреле с новим открићима донесеним из Новог света. Резултат овог мешања било је стварање савременог кулинарског правца. После упознавања са најукуснијим егзотичним јелима, Шејн ће покушати да их прилагоди за мени свог ресторана. А главну оцену даће његови гости.
Препоручујемо

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)