ОБНОВА ШВАПСКИХ ПОДРУМА: Уз помоћ Министарства културе почиње реконструкција објеката у којима су оснивачи Црвенке чували вино

Зоран Рајић

29. 06. 2025. у 07:00

СТАРИ вински подруми у подножју Телечке висоравни у Црвенки биће обновљени како би се сачувао визуелни идентитет и подстакао културни туризам овог места, које су 1785. године основале подунавске Швабе, преносећи из матичних подручја искуства у гајењу винове лозе.

ОБНОВА ШВАПСКИХ ПОДРУМА: Уз помоћ Министарства културе почиње реконструкција објеката у којима су оснивачи Црвенке чували вино

фото Т. Тамаш

Покрајински завод за заштиту споменика културе (ПЗЗЗСК) је још пре 18 година направио пројекат санације ових подрума, који, према речима етнолога у тој установи др Мирјане Ђекић, представљају јединствен етно-простор у Србији, а подстрек њиховој ревитализацији добијен је 17. јуна, потписивањем уговора о додели 5,4 милиона динара на конкурсу "Градови у фокусу" Министарства културе.

У атару и по кућама у Црвенки остало је око стотину швапских подрума, а намера је да се оживе 34, која су нанизана са обе стране Улице Моше Пијаде. Уговором, који су озваничили министар културе Никола Селаковић и председник Општине Кула Дамјан Миљанић, предвиђено је да се за почетак обнове два винска подрума.

- Реч је о два спојена објекта, у чијем ће предњем делу бити поставка за дегустацију вина, а позади тзв. барик-бурад, која су најквалитетнија за његово чување. Ови подруми ће бити уређени према идеји фондације "Подруми Телечке висоравни", а биће поверени на управљање Удружењу воћара и виноградара у Црвенки - каже Владимир Станковић, директор Туристичке организације Општине Кула (ТООК).

Он наводи да су стари швапски подруми ранијих година били уступљени заинтересованим предузетницима за чување кромпира, гајење печурки, држање комине за печење ракије и за отварање цвећаре, а у једном од њих је радила и кафана.

Под претходном заштитом

ДИРЕКТОР ТООК напомиње да су швапски вински подруми у Црвенки под претходном заштитом ПЗЗЗСК. Стручњаци тог завода су изричити у захтеву да се, без обзира на сврху за коју ови објекти буду преуређени, не мења њихов спољни изглед, нити материјал од ког су направљени.

- Сад је циљ да примерима позитивне праксе из Мађарске и Хрватске, где су такви подруми претворени у винарије и ресторане, и код нас постану туристичка атракција - истакао је Станковић.

Министар Селаковић је рекао да би прва два подрума требало да буду стављена у функцију ове године, а потом постепено и сви остали, уз укључивање не само општине, него и приватне иницијативе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.

27. 06. 2025. у 16:50

Коментари (0)

Тржишта уздрмана, али ова жаба остаје зелена: Wалл Стреет Пепе (WЕПЕ) скаче 84%