U CRNOJ GORI ISPLATIVIJE PREPRODAVATI ALBANSKO ULJE: Masline dobro rodile, ali proizvođače muči nelegalna prodaja ulja
PRVE kapi ovogodišnjeg maslinovog ulja nagoveštavaju kvalitetan proizvod. Rod i kvalitet ploda ovogodišnjih maslina su vrlo dobri, očekivanja maslinara su velika, ali kažu da nema razumevanja nadležnih.

Foto B. D.
Problem im prave preprodavci, nakupci i nelegalna prodaja maslinovog ulja.
- Berba maslina je u toku. Najveći problem je radna snaga. Beremo majka, žena, deca i ja, i svakih tri-četiri dana tresemo po 220 kila, jer je to optimalna mera da se samelje.
Redovno odlazim u mlin kod Nasera Kolarija u Kruče. Kupio sam komplet tresačice i nisam dobio podršku od nadležnog ministarstva - kaže Radović.
Dodaje da nije u pitanju novac, niti koliko to košta, već je u pitanju isplativost velikog truda njega i njegove porodice.
- Nama maslinarima ne pogoduje ni nelegalni uvoz maslina, jer je on za mnoge postao najveći biznis. Recimo, kilo zelenih maslina u Skadru košta 40-50 centi, a kod nas dva evra. A gde je đubrenje, rezidba, prskanje, košenje, navodnjavanje... Situacija je takva da se više isplati otići i kupiti ulje u Albaniji, nego ga sam proizvoditi. Nakupci i preprodavci najviše zarade, pa država treba da se pobrine da nađe odgovarajući sistem kontrole nelegalne prodaje ulja - upozorio je Radović.

Foto B. D.
Radović se pita, kako da on i recimo ljudi koji proizvode kvalitetna ulja, mogu da objasne kupcima da je to baš proizvod odličnog kvaliteta.
- To je nemoguće kada ulja ima na svakom ćošku. Prodaju ga po trotoarima, ulicama, improvizovanim tezgama, zidićima... Uzimaju se ulja stara više godina koja pune u flaše i ljudi koji ne znaju šta je kvalitet, pomirišu i osete ubitačan miris i kažu to je original. I odluče da to kupe, takvo ulje koje nije kvalitetno jer se ne razumeju. A miris ih vara i tako kupe užeglo ulje. Slabe su kontrole i zato se pitam da li je to što ja radim isplativo - dodaje Radović uz podsećanje da maslinovo ulje ima rok trajanja. U ishrani maslinovo ulje maksimlano treba da ima rok trajanja 18 meseca.
USLOVI ZA DOBAR KVALITET
- AKO hoćemo dobar kvalitet mora maslina da se ranije trese, ali je onda procenat ulja manji, jer plod izbacuje 11,5 do 12 litara na 100 kilograma ploda. Po pravilu treba da je 50 odsto zelena i isto toliko crvena maslina. To su idealni uslovi da se dobije ulje vrhunskog kvaliteta - kaže Radović.
MASLINARSTVO JE LjUBAV
RADOVIĆ kaže da se godinama bavi maslinarstvom iz ljubavi.
- Maslinarstvo je sada postalo strašno skup hobi. Ono što treba promeniti je sistem dobijanja podrške. Treba ga uprostiti da bude bliži maslinarima i da podršku dobiju poljoprivrednici, a ne samo pojedinci, najčešće svake godine isti. Ja sve sam finansiram i radim iz ljubavi, ali mora da postoje programi i mora se urediti tako da budu pristupačni svim građanima - kaže Radović.
Preporučujemo

DIVLjA SVINjA NA PLAŽI: Nesvakidašnji prizor iznenadio građane Sutomora (VIDEO)
02. 12. 2022. u 19:06

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)