EVRI PREČI OD ZAHTEVA? Uprkos preporukama EK, Vlada protiv ukidanja ekonomskog pasoša

I. D. S.

12. 12. 2022. u 08:20

IZ Evropske komisije već neko vreme upozoravaju crnogorske vlasti da bi program ekonomskog državljanstva trebalo ukinuti do kraja ove godine.

ЕВРИ ПРЕЧИ ОД ЗАХТЕВА? Упркос препорукама ЕК, Влада против укидања економског пасоша

Foto gov-me.

Ipak, sve su prilike da aktuelna Vlada neće poslušati preporuke iz Brisela. Ministar finansija Aleksandar Damjanović već je najavio da će se tražiti model kojim bi dodela "zlatnih pasoša" bila prihvatljiva, te kazao da bi u toku 2023. država od toga mogla da računa na 70 miliona evra.

U poslednjem Izveštaju EK konstatuje se da je Crna Gora poslednjih godina napravila niz koraka suprotnih preporukama, te u istom dokumentu traži da se, bez odlaganja, ukine šema dodele državljanstva kroz investicije, jer te šeme povećavaju rizik po bezbednost država EU.

Aleksandar Damjanović, Foto skupstina-me.

Ipak, ministar Damjanović smatra da bi ukidanjem programa Crna Gora pretrpela enormnu štetu, te smatra da bi trebalo naći model kako bi se sa realizacijom nastavilo i u narednoj godini.

- Štete će biti velike, jer postoji veliki broj korisnika koji žele da dođu u Crnu Goru i ostvare investicije. Evropska komisija je protiv, mi želimo da budemo deo kluba i nemam baš ništa protiv, ali mislim da je važno da pokušamo da nađemo model da se na neki način nastavi sa ovim programom. Pitanje je na stolu parlamenta i Vlade - rekao je Damjanović.

- Shodno podnetim, rešenim i aplikacijama u proceduri, 35 miliona je ono što je sigurno, dok je iznos od 70 miliona procena za narednu godinu.

Foto skupstina-me.

POTREBNA ANALIZA

POSLANICA DF i predsednica zakonodavnog odbora u Skupštini Crne Gore Maja Vukićević (na slici) ističe da bi sve trebalo da zabrine to što se govori o brojnim zloupotrebama u sprovođenju programa ekonomskog državljanstva. Pre nego se donese odluka da se nastvi sa dodelom pasoša, smatra da je neophodno sprovesti detaljnu analizu kako bi se utvrdilo da li su benefiti za državu toliki da bi se sa programom nastavilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)