DANI PLJEVALJSKOG SIRA: Prva nagrada za Radinku Bajić (FOTO )
PLjEVALjSKI sir je prvi sir u Crnoj Gori koji je zaštićen najvećim stepenom zašptite-oznakom porekla nalazi se na visokom 27 mestu u raangiranju sireva.

Foto: M. Drobnjak
Radinka Bajić iz pljevaljskog sela Lijeska osvojio je je prvu nagradu na tradicionalnoj manifestaciji "Dani pljevaljskog sira", koja je u petak održana u Hotelu Pljevlja.
Komisija, koja je ocenjivala kvalitet izloženih proizvoda, nagrada joj je dodeljena u kategoriji stari sir. Njoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 500 evra i 500 kilograma stočne hrane. Drugo mesto i nagrada od 250 eura pripala je Slavici Joksović iz sela Otilovići, a treće Milenki Mrdak iz sela Kosanica, kojoj je pripala nagrada od 150 evra.
U kategoriji čisti ovčji sir prv nagradu od 250 eura pripala je Milojki Vuković iz Premćana. Prema oceni žirija, najbolji stari kajmak sprema se u domaćinstvu Ilije Božovića iz Bobova. Njemu je pripala nagrada u iznosu od 300 evra. Drugu nagradu i 200 eura osvojila je Milka Pivljanin iz Velikih Krća , a treću(150 evra)Tijana Gluščević iz sela Varine.
U takmičenju proizvođača mladog kajmaka pobedila je Slavojka Jović iz Bobova, druga nagrada pripala je Cici Lučić iz Meljaka , a treća Bosiljki Ćuzović iz Otilovića. Njima su pripale nagrade u iznosu od 250, 200 i 150 eura. Prva nagrada u iznosu od 250 eura za specijalne vrste sireva pripala je Radi Ćipranić iz Odžaka, druga (200 eura) Zorici Terzić iz Crljenica, a treća i 150 eura Rajki Ćirović iz Odžaka.
Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je istakao da je pljevljaski sir zauzeo visoko 27 mesto u rangiranju sireva na svetu.
- Taj proizvod pljevaljskih planinki nalzi i i za tri koplja ispred mnogih svetskih brendova koji nam se kroz moćnu reklamu nameću kao potrošačima. I pored toga svi mi koji smo porasli na parčetu hleba i pljvaljskog sira ne umemo dovoljno da cenimo taj proizvod u meriu kojoj on to stvarno zaslužuje. Jedinstvena i do savršenstva dovedena tehnologija proizvodnje pljevaskog sira stvorila je njegove karakteristike koje su poznate nadaleko i skoro niko od ljudi nije došao u Pljevlja a da nije probao pljevaljski sir ili kajmak ili kupio nekoliko kilograma istih proizvoda. Imajući u vidu navedeno kao i obim društevenog proizvoda koji se stvara proizvodnjom sira a koji je na nivou godine ravan skoro opštinskom budžetu pred lokalnom upravom stoji obaveza da se još više uključi u stimulaciju proizvodnje pljevaskog sira nego što je to rađeno do sada, kazao je Vraneš.
On je istakao da je na nama da pljevaljski sir i dalje promovišemo i stvaramo uslove za što veću proizvodnju i stalno pidizanje kvaliteta kao i potpune zaštite i brendiranja po međunarodnim standardima.
- Taj posao nam predstoji jer bi takav proizvod bio zaštićen i našao se na širokom tržištu i u najvećim marketima a time se stvaraju i neslućene mogućnosti kako za proizvođače tako i za lokalnu upravu gde se proizvodi, zaključio je Vraneš.

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)