U ŽURBI ZBOG EVROPE USVAJAJU MANJKAVE AKTE: Poslanici do sutra veče treba da se izjasne o 12 zakonskih rešenja iz vladavine prava

I. D. S.

05. 06. 2024. u 16:30

ZAKONI manjkavi, ali se njihovo usvajanje ne dovodi u pitanje, čak ni kada su predloženi u poslednji čas i sa malo vremena za raspravu, a sve zarad dobijanja Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila neophodnih na putu učlanjenja u Evropsku uniju (IBAR).

У ЖУРБИ ЗБОГ ЕВРОПЕ УСВАЈАЈУ МАЊКАВЕ АКТЕ: Посланици до сутра вече треба да се изјасне о 12 законских решења из владавине права

Skupština CG

To je stav većine poslanika koji su  započeli raspravu o čak 12 izmena zakona iz oblasti vladavine prava, a o kojima će se izjasniti već sutra u toku dana.

Na sednci skupštine, parlamentarci su danas raspravljali o predlogu zakona o lobiranju, izmeni i dopuni zakonika o krivičnom postupku, izmenama i dopunama zakona o sudovima, izmenama i dopunama zakona o Sudskom savetu i sudijama, izmenama i dopunama zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Na dnevnom redu su i izmene Zakona o državnom tužilaštvu, o specijalnom državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, te izmene i dopune zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, poznatiji kao antimafija zakon. Rasprava je predviđena i za Predlog Zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru i javnom medijskom servisu Crne Gore, audio-vizualno-medijskim uslugama.

Da je unapređenje zakona neophodno, saglasni su svi poslanici. Ipak, deo poslanika ocenio je da isti imaju i manjkavosti, ali da će ih „zarad puta Crne Gore ka EU“ podržati. Iz redova opozicije na samom početku sednice najavljena je podrška izmenama zakona i to od DPS, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, te Socijaldemokrata.

-Pred opozicijom je težak zadatak jer bi svako kritikovanje i amandmansko delovanje bilo protumačeno kao sprečavanje evropskog puta Crne Gore. Ko će snositi odgovornost ukoliko zakoni ne budu dobri? - pitao je poslanik SD-a Branislav Nenezić.

Poslanik koalicije "Za budućnost Crne Gore" Vladislav Bojović rekao je da u njegovoj partiji imaju jasan stav prema IBAR zakonima – da ih ne treba tretirati niti zvati IBAR zakoni.

-Ne trebaju nam radi štrika EU, ni da bi zavarali EU već nam trebaju zbog Crne Gore da bi promenili u praksi određene stvari, tj. da bi sprečili visoku korupciju u Crnoj Gori - rekao je Bojović.

Poslanica DPS-a Sonja Milatović poručila je tokom rasprave da se sa pričom oko IBAR zakona dosta manipulisalo.

PREMIJER ZABRANIO AMANDMANE

Premijer Milojko Spajić informisao je predsednika Skupštine Andriju Mandića o obavezujućem uputstvu ministrima u kojem navodi da o svakom amandmanskom delovanju na zakone koji se odnose na dobijanje IBAR-a moraju obavestiti Vladu kako bi ih razmotrila, uz prethodnu saglasnost institucija EU.

Ovakav potez premijera je, navodno, usledio nakon naznaka da bi pojedini poslanici mogli amandmanima delovati na zakone, a što nije dogovoreno sa Evropskom komisijom.

-Došli smo do toga da se građani pitaju ima li života posle IBAR-a? Sa ovim zakonima pokušavalo je da se zamaskira sve loše što se dešavalo u prethodnom periodu. Parlamentarna većina nam se raspada, a državna preduzeća preduzeća su uništena - ocenila je poslanica.

Poslanica DNP-a Maja Vukićević kazala je da većinu zakona ne bi podržala, ali da je Skupština zakone dobila u četvrtak, te da će njena partija glasati za njih, jer ne žele da spreče da Crna Gora dobije IBAR. Napomenula je i da se na Zakonodavnom odboru potkrala jedna greška.

- U Zakonu o sudskom savetu izmenjen je član 105, i ako se rešenje usvoji, sudije će ići u penziju sa 67 godina, što nije u skladu sa našim pravnim sistemom - istakla je i dodala da je problematično i to što se ukidaju i godine sudijskog iskustva kao uslov za izbor u Sudski savet.

Na isto je ukazala i poslanica GP URA, Ana Novaković Đurović, navodeći da je Vlada predložila zakonsko rešenje koje se kosi sa Ustavom. Tvrdi i d aje Vlada samo priznala da su predloženi zakoni „zakoni za jednokratnu upotrebu“, jer su priznali da će se nakon usvajanja biti potrebno raditi na izmenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)