DRAMATIČNO UPOZORENJE NVO EUROMOST IZ BIJELOG POLJA: Vadeći kamen "ubijaju" vodopad

M. SEKULOVIĆ

21. 06. 2024. u 06:45

ZBOG nezakonite eksploatacije prirodnog kamena, sige, ugroženo je najveće prirodno bogatstvo i turistički potencijal u Crnoj Gori, park prirode Vodopad Skakala na reci Lještanici.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НВО ЕУРОМОСТ ИЗ БИЈЕЛОГ ПОЉА: Вадећи камен убијају водопад

M. SEKULOVIĆ

Ovo dramatično saopštenje stiglo je iz NVO Euromost iz Bijelog Polja, koji su ugroženost vodopada nestvarne lepote, ali i nedovoljno poznatog javnosti, predstavili na fotografijama i video-zapisu.

- Neverovatno je da se na 15 metara od vodopada nezakonito vrši eksploatacija prirodnog kamena. Zatražili smo od Ministarstva energetike i rudarstva, Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine i Uprave za inspekcijske poslove, da odmah zaustave ovaj zločin prema prirodi i vodopadu, kao i samoj reci Lještanici, u prelepoj Vraneškoj dolini, nedaleko od Bijelog Polja.

Čelnici ove NVO podneli su krivičnu prijavu nadležnim državnim organima, apelujući da se sačuva ovaj park prirode.

- Ljudi od nauke smatraju da je ovo najveće prirodno bogatstvo u Crnoj Gori. Nažalost, mnogi u Crnoj Gori i ne znaju da postoji, a što je još gore, oni kojima je to sve poznato, kao da se svojski trude da to i unište, kažu iz NVO Euromost.

Nekoliko stotina metara od izvora Lještanice, poznatog kao Lještanska glava, nalazi se vodopad Skakala. U njegovom nastavku postoji više od 20 manjih bazena i vodopada. U blizini su i velika nalazišta kamena sige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!