PROSLAVLJENE SVE VREDNOSTI 13. JULA: Za život u miru i prosperitetu

V.V.

13. 07. 2024. u 14:59

Proslava 13. jula, „jednog od najvažnijih datuma u istoriji Crne Gore koji simbolizuje vrednosti koje moramo čuvati i negovati – slobodu, antifašizam, solidarnost, suverenost i neumornu borbu za bolji život“,kako je rekao predsednik Herceg Novog Stevan Katić,počela je polaganjem venaca na spomenik Bezmetkoviću na Savini.

ПРОСЛАВЉЕНЕ СВЕ ВРЕДНОСТИ 13. ЈУЛА: За живот у миру и просперитету

Foto: Oštinska služba za informisanje

Takvoj borbi Herceg Novi je dao veliki doprinos zbog čega je obaveza da govorimo o plejadi hrabrih rodoljuba,antifašista koji su znali da je sloboda svetinja.

- Za nju su položili život, prkosno, braneći svoju rodnu grudu i celu otadžbinu, gd‌e god je pomoć bila potrebna. Po njima smo nazvali ustanove, trgove, šetalište, škole jer zaslužuju da se njihova imena izgovaraju sa ponosom, da na njih opominjemo mlađe, da im ukažemo večni spomen i sećanje na Prvu bokešku brigadu, Orjenski bataljon, na Danice, Spasića i Mašeru… Odajemo počast njihovim podvizima i ukazujemo čast nedužnim žrtvama koje su okupatori streljali ili zatočili, želeći da ih kazne što ne pristaju na pokoravanje“, kazao je Katić.

Foto: Oštinska služba za informisanje

 

Crna Gora mora biti mesto gd‌e će svaki pojedinac, bez obzira na veru, nacionalnost ili kulturnu pripadnost, živeti dostojanstveno, u miru i prosperitetu, istakao je Katić.

Na tekovine 13. jula 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao nezavisna država i isti datum 1941. godine kada je podignut ustanak protiv fašističkog okupatora, podsetila je članica Upravnog odbora UBNORa 1941-1945, Nada Bukilica.

- Osobenost ustanka u Boki Kotorskoj je u činjenici da je podignut i uspešno vođen u zalivu sa puno tvrđava, bunkera, logora i velikom ratnom lukom u Kumboru, a okupator je imao kompletnu diviziju „Messina”, legiju fašista, bataljon karabinjera, mornaricu, policiju… Organizovati i podignuti ustanak u takvoj vojno-pomorskoj tvrđavi i upustiti se u oružanu borbu sa brojno jačim i naoružanim okupatorima, bio je veliki ratni podvig Orjenskog partizanskog bataljona, kasnije Prve bokeške brigade. Narod ovog kraja je u ratu podneo ogromne materijalne i ljudske žrtve i zato nas ovaj datum obavezuje da se podsetimo svih koji su ugradili sebe i svoje živote u temelje naše države, istakla je Bukilica.

Predsednik hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice 809, Milorad Nešić jistakao je da je 13. jul trenutak kada je  dobro osvrnuti se na sopstvenu prošlost i poruke predaka, a 13. jula 1941. „na još jednom od sudbonosnih raskršća, narod je pokazao istorijsku zrelost, odlučnost i spremnost na žrtvu.“ Tog datuma naglasio je Nešić zasijala je „ multietnička, multikulturalna i multireligijska raznolikost Crne Gore“ punim sjajem i ispoljena u odlučnosti za očuvanjem slobode i bogatstva zajedništva.

Predsednik OO UBNOR 1941-1945 HN, Đorđe Zloković zahvalio je prisutnima što ne zaboravljaju  značaj 13. jula i neguju sećanje na ovaj datum. Obeležavanje 13. jula  biće nastavljeno  svečanošću  povodom završetka rekonstrukcije šetališta u Igalu,na Kanli kuli biće  na Olimpijske igre u Parizu ispraćeni hercegnovski sportisti, a kao poklon grada uslediće koncert grupe Frajle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)