NESPREMNI ZA ĐAČKE KLUPE: Zbog govornih poteškoća, više od 600 mališana u Crnoj Gori neće poći u osnovnu školu

I. D. S.

19. 09. 2024. u 06:30

STOTINE mališana u Crnoj Gori svake godine nespremno je da sedne u đačke klupe sa svojom generacijom, te se u školu upisuje sa godinom zakašnjenja.

НЕСПРЕМНИ ЗА ЂАЧКЕ КЛУПЕ: Због говорних потешкоћа, више од 600 малишана у Црној Гори неће поћи у основну школу

Foto Shutterstock

Razloga za to je više, a sve češće je krivac neki vid govorne smetnje, te stručnjaci apeluju da se u ranoj dobi dozira upotreba tehnologija, a više vremena posveti razgovoru i aktivnostima. Neretko i roditelji nađu način da odlože početak školovanja želeći da deci produže bezbrižno doba i iz ubeđenja da im je sa nepunih šest godina života rano za obaveze.

Prema crnogorskom zakonu roditelji su u obavezi da decu upišu u prvi razred osnovne škole u onoj kalendarskoj godina kada dete puni šest godina, što često znači da su prvaci i sa nepunih šest godina. Ipak, godinama unazad, psiholozi i pedagozi procene da više od 600 dece nije spremno da započne obrazovanje. U tim slučajevima se upis odlaže za godinu, a preporučuje se još godina pohađanja predškolske ustanove.

Izuzetak nije bila ni ova godina, 2. septembra u školske klupe nije selo 630 devojčica i dečaka, odnosno osam odsto generacije predviđene za upis. Ovakva statistika nije zatekla nadležni resor. U Ministarstvu prosvete, nauke i inovacija kažu da je slično bilo i ranijih godina.

Mobilni, tablet, crtaći - krivci

DA je jedan od glavnih razloga zbog čeka se deci odlaže polazak u školu govorno-jezička poteškoća, potvrdila je i logoped Alma Begović. Ipak, navodi da postoji niz opravdanih razloga zbog kojih se deca kasnije upisuju.

- Moj savet roditeljima je da što više provode kvalitetnog vremena s decom. Da što manje, odnosno do treće godine nikako ono ne koristi mobilne telefone, tablete ili da gleda crtane na stranom jeziku - poručila je Begovićeva.

- U prethodnoj školskoj godini imali smo 628 odloženih upisa, a ove godine je to 630 i ako to uporedimo sa zemljama iz okruženja, naš broj je znatno manji u odnosu na njih - kazali su iz ministartsva.

Detinjstvo

NIJE retkost da roditelj, verujući da time produžava bezbrižan deo detinjstva i da time sprečava rano susretanje deteta sa školskim obavezama, traži način da se polazak u školu odlloži. Imaju mogućnost da daju takav predlog, moraju i da ga obrazlože, pa se u nekim slučajevima njihov zahtev odobri. Konačnu odluku o odlaganju donosi stručna komisija.

Koliko je učestalo da deca, do gotovo pred sam polazak u školu nisu savladala govorne veštine, govori podatak da je je samo u jednoj predškolskoj grupi u podgoričkom vrtiću, od preko 30 mališana polovina preporučena za posete logopedu. Kako nam je rekao jedan od roditelja čije dete je u toj grupi, deca koja nisu još savladala sve glasove i govorne veštine, imaće mogućnost da u toku boravka u vrtiću imaju termin kod logopeda i do upisa pokušaju savladaju sve prepreke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!