MILATOVIĆ USPORAVA SMENU LAZAREVIĆA: Otvoreni sukob tinja u odnosima u vrhovnoj komandi Crne Gore

V.K.

20. 09. 2024. u 06:45

DOK predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić, ministar odbrane Dragan Krapović ratuju oko razrešenja načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića, brigadni general sa delegacijom iz Podgorice uveliko učestvuje na konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5) u Tirani.

МИЛАТОВИЋ УСПОРАВА СМЕНУ ЛАЗАРЕВИЋА: Отворени сукоб тиња у односима у врховној команди Црне Горе

Predsednik CG

I kada se činilo da će kriza u odnosima u vrhovnoj komandi Crne Gore koliko-toliko biti prevaziđena nakon što je predsednik Vlade Spajić predložio da se sednica Saveta za odbranu i bezbednost održi danas (petak) u 14.30, usledila je reakcija šefa države Milatovića koji je poručio da će sednica Saveta biti održana onda kada je on zakaže.

- Neću dozvoliti da se Vlada prema Savetu za odbranu i bezbednost ponaša onako kako se ponaša prema Skupštini, dok sam ja predsednik Crne Gore i predsedavajući Savetu. Pokušavaju se nametnuti rešenja, da se opet dođe do degradacije odnosa prema Vojsci Crne Gore i politizacije VCG - odgovorio je Milatović.

Komentarišući to što mu je Lazarević uputio zahtev da prihvati i potpiše odluku o njegovom razrešenju, Milatović je poručio da će razgovarati sa njim.

- Zamislite situaciju, recimo u SAD, da neko objavljuje prepisku između načelnika generalštaba vojske i predsednika Amerike. Tim stvarima se bave ministar odbrane i Vlada Crne Gore - kazao je Milatović.

I posle natovca - natovac

KONTINUITET razvoja VCG pod okriljem NATO koji je zacrtao bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović, nastavila je i nova vlast iz 2020. godine. Kao naslednik generala Zorana Lazarevića pominje se pukovnik Miodrag Vuksanović, koji je predstavnik Crne Gore u sedištu NATO u Monsu pri Savezničkoj komandi za operacije. Završio je vojnu akademiju u Beogradu, Komandno-štabnu školu u SAD 2011. i Školu nacionalne odbrane u SAD 2016.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović pre dva dana uputio je Milatoviću dopis za hitno sazivanje sednice vrhovne komande. Kako je izjavio Krapović, sednicu treba zakazati radi razrešenja dužnosti aktuelnog načelnika Generalštaba VCG Zorana Lazarevića, kako bi se time omogućilo imenovanje novog.

- Vojsci Crne Gore potrebna je kadrovska reforma u skladu sa strateškim dokumentima i procenama potreba službe za podmlađivanje i svako dalje odlaganje sednice Saveta negativno bi se reflektovalo na stanje u Vojsci, lanac komandovanja, kao i na ispunjavanje obaveza koje proističu iz misija VCG - naveo je ministar Krapović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata