I REIS UDARIO NA AMFILOHIJA: Sramne reakcije u Crnog Gori posle odluke vlade o podizanju spomenika mitropolitu u Beranama

V. KADIĆ

21. 09. 2024. u 10:51

PROTIVNICI lika i dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nisu toliko otrova pustili prema njemu dok je bio živ kao ovih dana na vest da će mu u Beranama biti podignut spomenik. Ispod antisrpskog šinjela stali su zapenušavi ekstremisti iz Matice crnogorske, Dukljanske akademije, političari iz Bošnjačke stranke i Albanskog foruma, kao i ostrašćeni montenegrini iz SUBNOR-a, PEN centra, sa Fakulteta za crnogorski jezik...

И РЕИС УДАРИО НА АМФИЛОХИЈА: Срамне реакције у Црног Гори после одлуке владе о подизању споменика митрополиту у Беранама

Mitropolit Amfilohije Radović, Foto Iz knjege "Hristos se rodi"

Sednicu Vlade na kojoj se odlučivalo o spomeniku Đedu napustili su predstavnici bošnjačkog i albanskog naroda. Iz Bošnjačke stranke navode da su takvu odluku doneli "zbog Amfilohijevih kontroverznih izjava o muslimanima i drugim verskim i etničkim zajednicama u Crnoj Gori". Dodaju još da podizanje spomenika "neće doprineti multietničkom skladu", na što je reagovao lider Demokratske narodne partije Milan Knežević:

- A što bi onda mi trebalo da kažemo jer medresa u Tuzima nosi ime Mehmeda Drugog Osvajača čija je vojska okupirala ove prostore, vršila genocid, džamijala crkve, seckala hrišćanske glave, nabijala na kolac, uzimala danak u krvi. Ili je to sve rađeno zbog multietničkog sklada i budućih evropskih integracija?

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić zamolio je Kneževića da ne meša "tu versku zajednicu u raspravu sa svojim koalicionim partnerima".

- Ne želim da komentarišem islamofobične izjave Kneževića, ali ga molim da ne uvlači Islamsku zajednicu i naše institucije u raspravu sa svojim koalicionim partnerima - odgovorio je Fejzić.

Nije mnogo vremena prošlo, a usledila je nova reakcija Kneževića:

- Reise Fejziću, umesto da kritikujete vaše sunarodnike zbog njihovih antipravoslavnih stavova, vi biste nekako mene da proglasite islamofobnim jer sam podsetio da medresa u opštini Tuzi nosi ime Mehmeda Drugog Osvajača. Zamislite da neka škola u Crnoj Gori nosi naziv Miloš Obilić ili Karađorđe Petrović? Odmah bi pisali Borelju, Fon der Lajenovoj i Bajdenu da vas zaštite od srpskog sveta. Za razliku od vas i vaših sunarodnika iz BS kojima smeta spomenik mitropolitu Amfilohiju, meni ne smeta medresa u Milješu. U tome je razlika. Nadam se da ste otplatili onaj stan koji vam je po povlašćenim uslovima prodao glavni grad na čelu sa Miomirom Mugošom. Skupo vam ga ono prodaše: 74 kvadrata za 13.000 evra. I to u "ruskim kulama". Da i brat Kadirov poselami. Saglasnost Vlade Crne Gore za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju za suvereniste iz Matice crnogorske predstavlja pravni presedan, dok iz Crnogorske evropske partije ukazuju da kod "srpskog sveta" počinje pomama oko rezolucije koju će oni ponuditi javnosti i suverenističkim partijama o navodnom genocidu koje je srpska Žandarmerija počinila nad Crnogorcima od 1918. do 1929.

I Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava se pridružio osudama odluke Vlade Crne Gore da se u Beranama podigne spomenik mitropolitu Amfilohiju. Ističu da je "Radović bio jedan od ključnih apologeta zla, nasilja i zločina tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije, negator genocida, pomagač ratnim zločincima, istaknuti eksponent uzurpatora i uništitelja crnogorske kulture i tradicije".

S druge strane, montenegrini i borci NOR-a ćute što više od 11 godina u gusinjskom selu Vusanje stoji nezakonito podignut spomenik Jusufu Čeliću, saradniku fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu. On je 28. jula 1944. u selu Velika sa Nemcima, albanskim vulnetarima sa Kosmeta, Plava i Gusinja i muslimanskom milicijom iz Bihora učestvovao u pogromu više od 700 žena i dece pravoslavne veroispovesti. Uprkos tome što su nadležni konstatovali da je spomenik podignut nezakonito i da mora biti uklonjen, Ministarstvo kulture bivšeg režima i lokalna samouprava odgovornost su prebacivali iz jednog u drugo dvorište. Opština Petnjica je jednu svoju ulicu imenovala po Osmanu Rastoderu, zločincu koji je palio srpska sela i zalagao se za veliku Albaniju.

Kolašin čeka obeležje

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije i tadašnji predsednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović potpisali su u januaru prošle godine ugovor o gradnji spomenika Amfilohiju u Kolašinu, a za tu svrhu iz budžeta lokalne samouprave opredeljeno je 50.000 evra. Pljevljaci sa nestrpljenjem čekaju monumentalni spomenik patrijarhu srpskom Varnavi koji će biti postavljen na istoimenom trgu. Planirano je da bude izliven u bronzi, visine tri i po metra, na postamentu visine metar, a za tu potrebu biće adaptiran i plato. Već sada se zbog toga čuju negodovanja crnogorskih ekstremista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna