MAMULA OSTAJE SIMBOL SLOBODE: Obeležena 81 godina od rasformiranja logora na ostrvu

V.V.

22. 09. 2024. u 14:25

Delegacije udruženja boraca SOBNOR iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, potomci boraca, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici kompanije Oraskom i Mamula Ajlend, polaganjem venaca na Mamuli obeležili su 81. godišnjicu od raspuštanja logora u Drugom svetskom ratu, nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943. godine.

МАМУЛА ОСТАЈЕ СИМБОЛ СЛОБОДЕ: Обележена 81 година од расформирања логора на острву

fOTO: Media biro

Ovim okupljanjem od zaborava čuvamo taj značajan istorijski događaj, poručio je predstavnik SOBNOR-a Crne Gore profesor Ljubenko Borović. Dodao je potom da „danas treba da budemo ponosni na sve naše pretke koji su se žrtvovali da bi budućim generacijama osigurali slobodu i mir“.

fOTO: Media biro

 

U ime Opštine Herceg Novi prisutnima se obratila potpredsednica Skupštine Dragana Stanišić naglašavajući da je primer Mamule  „put kojim moramo ići – put antifašizma, očuvanja identiteta, narodnog ponosa, sećanja na hrabre prethodnike”.

– Mamula je više od simbola, više od zloglasnog logora, od tvrđave. To je večiti spomenik slobode koji kao luča svetli i opominje, istakla je Stanišić i zahvalila  potom kompaniji Oraskom, koja je zakupila ostrvo i na Mamuli napravila hotelski kompleks,  što neguje kulturu sećanja i čuvaju deo istorije  u memorijalnoj sobi u okviru  kompleksa.

fOTO: Media biro

 

- Na nama je da nikada ne dopustimo zaborav, da čuvamo tekovine naših prethodnika i o njima govorimo što više. Čini se da je danas doprinos miru na svim nivoima potrebniji više nego ikada – poručila je Stanišić.

Važnost  Memorijalnog dana i negovanja kulture sećanja izdvojio je i generalni menadžer hotela Mamula Ajlend, Huan Tamames.

– Napredak Mamule je deo našeg zajedničkog puta. Podseća nas da, dok poštujemo prošlost, moramo da prihvatimo i budućnost, osiguravajući da ovo ostrvo ostane mesto učenja, refleksije i mira za buduće generacije. Zajedno možemo učiniti da Mamula nastavi da inspiriše i edukuje, da bude mesto gde koegzistiraju istorija i savremenost, na kome će uvek vladati vrednosti mira i napretka – naveo je Tamames.

fOTO: Media biro

 

Predsednik OBNOR-a Herceg Novi Đorđe Zloković zahvalio je organizatorima na  dobrodošlici i gostoprimstvu, a profesor dr Ilija Moric istakao zadovoljstvo što u ime UBNOR-a  prisustvuje  događaju i što se postepeno ostvaruje vizija Mamule kao mesta saradnje i napretka.

Memorijalnom danu na Mamuli prisustvovao je i predsednik SUBNOR-a Kula, Žarko Popović sa kojim su  dobri odnosi koje neguju sa  Herceg Novim krunisani ove godine potpisivanjem povelje o pobratimstvu.

fOTO: Media biro

 

Logor je na Mamuli formiran 1942. godine, a zatvarani su ne samo rodoljubi već i žene i deca iz Boke, Hercegovine i Dalmacije, njih oko 1500. Poslednji zatvorenici  tamnicu su napustili u septembru 1943. godine. Taj dan se redovno obeležava  od 2010.   a od 2018. godine u saradnji sa kompanijom Oraskom, zakupcem ostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk