PATRIJARH PORFIRIJE U BIJELOJ: Novi saborni hram biće mesto zagrljaja nas sa svim ljudima

V.V.

27. 09. 2024. u 23:36

Krst na mestu na kome će u Bijeloj bita sagrađen saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem osveštao je patrijarh srpski Porfirije koga je dočekao mitropolit Joanikije, brojni verujući narod, više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvo, sveštenomonaštvo, predstavnici lokalne uprave, društvenog i političkog života Herceg Novog i Boke.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ  У БИЈЕЛОЈ: Нови саборни храм биће  место загрљаја нас са свим људима

FOTO: V.V.

Blagosloveni smo u sve dane života ali je taj blagoslov uz ovaj susret u Bijeloj poseban rekao je obraćajući se sveštenstvu i vernom narodu patrijarh srpski Porfirije.

- Radujem se vašoj ljubavi, koja isijava čežnju, glad i žeđ za punoćom, lepotom, za savršenstvom, mirom, za istinom, za izmirenjem sa svima, objasnio je patrijarh  Porfirije i dodao da je njegova radost  i zbog toga što smo ovde u Bijeloj „gde već hiljadu godina žive pravoslavni Srbi i to čini da mi možemo reći da smo mediteranski narod, i što je ovo kraj, kraj Zetske episkopije koju je osnovao ko drugi do Sveti Sava“.

FOTO: V.V.

 

Patrijarh je pomenuo da je Bijela davala mnoge velike sinove koji su krasili naš narod, a divili su im se mnogi. Setio se  Simeona Zlokovića i mnogih Zlokovića pre njega, kao i podatka da je jednom od njih Sveti Petar Cetinjski darovao krst koji danas krasi hram u Bijeloj, a ponos je i dika svih koji žive u Boki.

Za budući hram posvećen Sretenju Gospodnjem, patrijarh veruje da će biti brzo podignut. Biće pre svega mesto susreta sa Bogom,“a susret nije, samo  da se spolja vidimo nego da … iznutra srcem i ljubavlju jedni druge priglimo“.

-  Ovo mesto treba da bude saborište i mesto zagrljaja nas sa svim ljudima, jer ako želimo mir, radost, slogu između sebe, kako ćemo da budemo mirni, ako nema mira onaj koji je pored nas, kako god sebe zvao i kako god se Bogu molio, rekao je patrijarh Porfirije.

Osveštanje krsta ocenio je kao početak zidanja hrama, i iskazao radost što su meštani nedavno „ovaj predivni kraj gde se susreću more i kamen ukrasili velelepnim krstom da on bude znak i znamenje i podsećanje da je ovo duhovna zemlja Svetoga Save, Svetoga Simeona mirotočivog, ljubavi, širine, radosti i lepote“.

FOTO: V.V.

 

Patrijarhu srpskom Porfiriju na dočeku u Bijeloj  dobrodošlicu je poželeo mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije. U Bijeloj i Boki patrijarha sa radošću dočekuju, naglasio je i podsetio da su divni jubileji bili povod ovoj poseti. Bijela čitave godine slavi deset vekova oltara i dva veka izgradnje znamenitog hrama Rize prsvete Bogorodice.

- Dolazite nam na Krstovdan i vaša je služba u znaku krsta gospodnjega.  Tako je Bog ustrojio da baš na ovaj jubilej dođete, da ga svečano proslavimo, ali i da osveštate ovo krsno znamnjenje oko koga ćemo ako Bog da i sa vašim blagoslovom podići saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem. Uvereni smo da će se vaš blagoslov vrlo brzo ostvariti jer nam dajete snagu, objedinjujete, nadahnjujete i ukrepljujete vašom svetom službom i rečju, kazao je mitropolit Joanikije.

I SVEČANA AKADEMIJA JE ZNAK ODANOSTI VERI 

Po osveštanju krsta,  u Domu kulture u Bijeloj, održana je svečana akademija.

 

 

Predsednik Herceg Novog Stevan Katić uz dobrodošlicu je istakao  da je Herceg Novi imao čast koja se malo kojem gradu pružila dva puta, da opet dočeka da bude u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija.

FOTO: V.V.

 
 
 

- Herceg Novi sa radošću dočekuje svoje arhijereje, jer je to za sve građane blagoslov i potvrda da su na pravom putu, onom kojim je hodio Sveti Sava, čiji orden grad nosi sa izuzetnim ponosom, rekao je Katić i dodao da su jubileji koje Bijela proslavlja „znak  odanosti veri i istrajnosti, bez obzira na izazove“.Katić je potom ustvrdio da  novi zavet Gospodu i amanet onima koji dolaze posle nas dajemo osveštanjem krsta  za gradnju novog, bijeljanskog sabornog hrama  i blagoslovom patrijarha  Porfirija i mitropolita  Joanikija.

Govorio je zatim dr Goran Komar naglasivši da je crkva Rize presvete Bogorodice u bjelskoj Vali „najsrećniji primer kolektivnog sabornog sačuvanja srednjovekovne starine na početku 19. veka i  delo bez sličnog primera u Boki“.  Profesor Nenad Šerović podsetio je da je proširenje crkve polaganje Rize Presvete Bogorodice u Bijeloj, urađeno na temeljima crkve iz  10. ili 11. veka te da se ovde čuvaju  vredne stare knjige, među kojima su  Oktoih Prvoglasnik iz štamparije Crnojevića i Oktoih Petoglasnik iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina. Čuva se i krst, koji je vladika Petar prvi poklonio proti Simeonu Zlokoviću 1806. godine.  Prof dr Drago Šerović podelio je sa prisutnima  sećanja na bjelske porodice, „male crkve“ kako je  porodicu nazivao blaženopočivši patrijarh Pavle. Setio se i dolaska mitropolita Amfilohija, koji je, videvši fotografiju saobeležavanja slave crkve 1951. godine na kojoj su 72 domaćina iz Bijele sa decom i tada  rekao:  „Ovoliko domaćina se nije  moglo sakupiti u crkvama u čitavoj Crnoj Gori te 1951. godine“. Jedna od završnih poruka prof. dr Šerovića bila je da 2024. u Bijeloj  proslavljaju pod motom  „Narod postoji od tačke do koje dopire njegovo pamćenje“.

FOTO: V.V.

 

- Ova narodna mudrost nas upozorava  da sačuvamo pamćenje na našu prošlost radi naše budućnosti, uprkos tome što nas ubeđuju  da je osnovni uzrok naših nevolja  posljednjih godina anahrona vezanost našeg kolektivnog bića za prošlost.

- Traže da zaboravimo naše juče, da ga se ne sećamo. Ako treba oni će nam ga nanovo oblikovati i zakonom obezbediti da ga se takvog i sećamo, poručio je dr Šerović i kazao da su i ovom akademijom Bijeljani želeli da pokažu da je istorijski, životni  put Bijeljana kroz vekove bio put rada, obrazovanja i pravoslavne vere.To je celina, to je Svetosavlje, naš put i danas i uvek!“ U programu akademije učestvovali su hor Karlovačke bogoslovije i KUD „Ilija Kišić“.iz Zelenike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?