SEĆANJE NA KRALJA ALEKSANDRA UJEDINITELJA: Poslednji koraci u zemlji koju je stvorio

V.V.

07. 10. 2024. u 15:07

Hercegnovsko Kolo srpskih sestara organizuje dvodnevni program sećanja na Kralja Aleksandra. Program će početi sutra 8. oktobra u Dvorani „Park“ projekcijom dokumentarnog filma „Poslednji korak“ autora novinara i publiciste Perice Đakovića

СЕЋАЊЕ НА КРАЉА АЛЕКСАНДРА УЈЕДИНИТЕЉА: Последњи кораци у земљи коју је створио

Foto: arhiv foto Laforest

Film je snimljen pre deset godina povodom osam decenija od ubistva kralja Aleksandra, a posvećen je poslednjim koracima koje je kralj napravio u svojoj zemlji, zemlji koju je on stvorio, a pred njegov kobni put u Francusku i njegovo ubistvo u Marseju  9. oktobra 1934. godine, objašnjava autor.

 - Kralj je  5. oktobra vozom iz Beograda stigao u Kosovsku Mitrovicu gde su ga čekala dva otvorena automobila, i onda je lagano krenuo ka Crnoj Gori. Dolazi na Cetinje, grad u kome je rođen, da pokaže kuću u kojoj je rođen. To je jedini kralj koji je rođen na Cetinju, odakle su njegov spomenik sklonili, a ljudi bi se time ponosili u bilo kom gradu na svetu. Sa Cetinja odlazi za Miločer da kraljica pokaže kuću čija je gradnja pri kraju, a  koju sada mnogi prisvajaju. Odatle stiže u Lepetane, trajektom prelazi u Kamenare, gde ga sačekuje silni narod. Dolazi do Zelenike gde je bio vezan brod „Dubrovnik“ kojim je kralj oslobodilac, kralj pomiritelj i  ujedinitelj 6. oktobra krenuo na put bez povratka. Od njegovog dolaska u Herceg Novi počinje  priča filma, objašnjava  Đaković.

Nakon projekcije filma publicista Nebojša Rašo podsetiće na dešavanja u hercegnovskoj opštini posle smrti Kralja Aleksandra. Dan kasnije, u sredu, 9. oktobra biće služen parastos Kralju Aleksandru u Manastiru Savina a zatim i polaganje venca u more ispred Luke Zelenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme