SAMIT BEZ PODRŠKE PREMIJERA: Jaz između šefa države i vlasti sve dublji, ugrožava kredibilitet Crne Gore

V.K.

09. 10. 2024. u 07:00

NESUGLASICE na relaciji šef države i vladajuća većina toliko su postale vidljive da čak i organizacija najvećih međunarodnih konferencija ne mogu proći bez skandala, što i te kako ugrožava kredibilitet Crne Gore.

САМИТ БЕЗ ПОДРШКЕ ПРЕМИЈЕРА: Јаз између шефа државе и власти све дубљи, угрожава кредибилитет Црне Горе

V.K.

U takvoj atmosferi prolazi i samit lidera regiona "Brdo-Brioni", čiji je domaćin ovog puta Crna Gora, odnosno predsednik Jakov Milatović. Izostala je finansijska podrška Vlade Milojka Spajića, a bruka je "sanirana" zahvaljujući opštinama Tivat i Kotor i sponzorima!

Na ovaj nesvakidašnji propust ukazuje nezavisna poslanica u Skupštini Crne Gore, Radinka Ćinćur, koja je ne tako davno bila deo Pokreta "Evropa sad". Ona smatra da ovaj potez Vlade šalje jasnu poruku da se unutrašnji sukobi mišljenja i političke podele stavljaju ispred državnih interesa.

- Dok se od Crne Gore očekuje da pokaže ozbiljnost i institucionalnu zrelost lideri susednih država će svedočiti našim slabostima, koje bi naprosto morale ostati unutrašnja stvar. Državne obaveze i ugled ne smeju biti žrtve ličnih animoziteta i drugačijih pogleda na političke procese u zemlji. Stoga je jadno da Vladi nije prioritet organizacija vrlo značajnog regionalnog samita kakav je "Brdo-Brioni" - saopštila je Radinka Ćinćur.

A sprema se za, kako je navela, promociju države preko "trke jedrilica", o čemu će, dodala je ona, tek biti reči narednih dana.

Diplomate po prijateljskoj osnovi

IAKO se očekivalo da će imenovanje ambasadora proći bez potresa to se nije desilo. Nakon višemesečnih rasprava i konsultacija državnog vrha o izboru diplomata u 27 zemalja, Milatović je saopštio da su predloženi kandidati bez iskustva, najbolji prijatelji državnih funkcionera... On je "otkrio" da je Vlada za ambasadore u Berlinu i Madridu predložila najbolje prijatelje premijera Milojka Spajića i šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića.

- Opština Tivat i Opština Kotor su osvetlale obraz Crnoj Gori. Bravo za Željka Komnenovića i Vladimira Jokića - poručila je Ćinćur.

Samo dan ranije praznik Vojske Crne Gore prvi put je obeležen bez prisustva šefa države, jer se kabinet Jakova Milatovića, koji je po funkciji i vrhovni komandant, i ministra odbrane Dragana Krapovića (Demokrate) nisu mogli usaglasiti oko termina. Nešto slično se dogodilo i prilikom proslave Dana unutrašnjih poslova, čiji resor takođe vodi član Demokrata, ministar Danilo Šaranović, sa koje je izostao predsednik države, ali i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, rukovodilac Specijalnog policijskog odelenja Predrag Šuković, čak pet potredsednika Vlade, direktor policije Zoran Brđanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI NAŠAO ZAMENU, TRENIRA SA ORLOVIMA: Novi igrač se priključio reprezentaciji Srbije