MRTVE RIBE PLUTAJU MOREM, SUMNJA SE NA OPASNU ZARAZU: Panika u Herceg Novom, hitno se oglasili nadležni važnim apelom

Novosti online

22. 10. 2024. u 16:17

DIREKTORAT za ribarstvo u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Crne Gore upozorio je lokalno stanovništvo i turiste da ni slučajno ne jedu kernje.

МРТВЕ РИБЕ ПЛУТАЈУ МОРЕМ, СУМЊА СЕ НА ОПАСНУ ЗАРАЗУ: Паника у Херцег Новом, хитно се огласили надлежни важним апелом

Foto arhiva

- Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim delovima tela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode. Pretpostavlja se da je reč o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabeležena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine - saopštili su iz Direktorata, pa dodali:

- Simptomi koji se uočavaju kod obolelih jedinki u skladu su sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora - naveli su iz Direktorata, uz napomenu da su dojavu dobili od Instituta za biologiju mora, prenosi adria.tv.

Institut je dobio oboleli primerak bele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog.

Kako su dodali, konačna analiza obolelelog primerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

- Apelujemo na građane da izbegavaju konzumaciju obolelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primete slične primerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza. Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavestilo Upravu za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza obolelih riba - zaključuju oni.

(b92)

BONUS VIDEO: OD PAŠIĆA DO ŠEIKA ZAJEDA: Za tri meseca izlio skulpturu, Nekoliko minuta sa Zoran Ivanović, vajar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

Pun kapacitet poslovnog kompleksa Sirius Offices POTVRDA ATRAKTIVNOSTI TRŽIŠTA NEKRETNINA U BEOGRADU