PROBALI PRVO OVOGODIŠNJE ULJE, ZADOVOLJNI KVALITETOM: Tokom proteklog vikenda počela javna i kontrolisana berba maslina
PRVOM javnom i kontrolisanom berbom plodova Stare masline zvanično je počela berba maslina proteklog vikenda.

Foto B. Dabić
U subotu su ubrani prvi plodovi, a za 24 sata su prerađeni u prve količine maslinovog ulja. Juče je održana degustacija ulja od prvih ovogodišnjih plodova Stare masline.
Tokom javne berbe ubrano je 89 kilograma plodova Stare masline, od kojih je dobijeno 5,9 kilograma ekstradevičanskog maslinovog ulja.
- Ulje je odličnog kvaliteta, ukusno i mirisno. Blage voćnosti, gorčine i pikantnosti. Svi smo zaključili da pikantnost dođe malo kasnije i u prvom trenutku se ne oseti. Ta pikantnost se manifestuje blagim peckanjem u grlu.
Napravićemo svakako hemijske analize i organoleptičku analizu - kazao je predsednik NVU Društvo maslinara Bar Ćazim Alković, dodajući da je mali radman dobijen od prvih plodova Stare masline, ali to je posebnost Stare masline koja beleži 2.250 godina, majke svih maslina na crnogorskom području.

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

NAUČNICI ZABRINUTI: Otkrili nešto alarmantno što curi ispod okeana oko Antarktika: "Nepoznanica - ne znamo zašto"
NAUČNICI su otkrili alarmantan fenomen na Antarktiku - metan, gas koji snažno zagreva planetu, oslobađa se iz pukotina na morskom dnu "zapanjujućom brzinom" kako se regija zagreva. Ovo otkriće izaziva bojazan da su postojeće prognoze globalnog otopljavanja možda bile podcenjene, piše Si En En.
11. 10. 2025. u 10:46
Komentari (0)