MANJE UGLJENIH HIDRATA, VIŠE PROTEINA: Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju
NAČIN života koji podrazumeva mnogo sedenja i osmočasovan boravak u kancelarijskoj fotelji ne mora nužno da vodi u višak kilograma. Da biste sprečili prekomernu telesnu težinu i izbegli gojaznost, važno je da znate da se hranite u skladu sa svojom profesijom.

Foto: Depositphotos
Na jelovniku bi trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica.
Prvo pravilo za kancelarijske radnike je trpeza sa što manje ugljenih hidrata. Razlog je u tome što manjak fizičke aktivnosti uz ugljene hidrate znači siguran dobitak na kilaži, a uz to prekomeran unos ove grupe namirnica uzrokuje dnevnu pospanost.
Onima koji rade u kancelariji preporučuje se hrana bogata proteinima. To znači da bi na jelovniku trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica. Proteini su ključni za očuvanje mišićne mase, koja najbrže strada usled dugotrajnog sedenja, jer "ustupa" mesto masnim naslagama.
Za zdravu ishranu na poslu, važna je i navika da se obrok nosi od kuće. Istraživanja pokazuju da osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu telesnu masu u poređenju sa onima koje jedu gotovu hranu.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju.
Ponedeljak
Doručak: kajgana sa svežom paprikom i čaša kiselog mleka
Užina: maline
Ručak: punjene tikvice i salata po izboru
Večera: dva manja parčeta gibanice i šolja čaja
Utorak
Doručak: dva kuvana jaja 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata
Užina: kupine
Ručak: pasulj sa mesom po izboru i kupu salata
Večera: šaka oraha i šolja jogurta
Sreda
Doručak: sardina sa dva parčeta integralnog hleba
Užina: veća nektarina
Ručak: riba na žaru sa krompir salatom
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća
Četvrtak
Doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa
Užina: lubenica
Ručak: svinjske šnicle u sosu od povrća, salata
Večera: dva barena jaja
Petak
Doručak: palenta sa sirom
Užina: dinja
Ručak: musaka od tikvica sa junećim mesom
Večera: projara sa pečenicom
Preporučujemo

PRIRODNI LEK PROTIV POSLEDICA KOVIDA: Kupina čuva pluća i sprečava trombozu
30. 07. 2021. u 15:19

ČIŠĆENjE ORGANIZMA KAO BENEFIT: Bostan za nedelju dana skida tri kilograma
30. 07. 2021. u 14:15

NAMIRNICE KOJE NE GOJE: Ako pametno napunite tanjir možete lako da smršate
27. 07. 2021. u 11:10

ZASLAĐENA PIĆA UZROKUJU KANCER DEBELOG CREVA: Neophodno vežbanje i regulacija ishrane
04. 08. 2021. u 14:10

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (1)