ŠTA DA JEDETE KADA IMATE HAŠIMOTO: Blagodeti namirnica bogatih selenom i vitaminom B i D
OBOLELI od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija. Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.

Foto: Depositphotos
Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.
Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.
U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.
Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.
Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.
Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima
Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog
Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba
Utorak
Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahom
Ručak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog luka
Večera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem
Sreda
Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama
Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata
Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom
Četvrtak
Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira
Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa
Večera: integralne testenine sa sirom
Petak
Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta
Ručak: riblji fileti i krompir salata
Večera: projara sa zeljem i šunkom
Preporučujemo

JELOVNIK NA BAZI VOĆA I POVRĆA: Uz vegansku trpezu pobedite vrućinu
29. 08. 2021. u 17:00

NAUČITE KAKO DA SE OPUSTITE: Stres ostavlja posledice iako to ne osećate
05. 09. 2021. u 12:30

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (1)